Tănase își ”apără” executorii?

Tănase își apără executorii?
Tănase își apără executorii?
După pe în luna iunie 2010 au apărut semnale publice privind desființarea Departamentelor de executare și acordarea acestui serviciu executorilor judecătorești privați, azi suntem în faza când executorii au uitat care este menirea lor, dictată de Codul de executare, și au făcut o afacere din această activitate, mai cu seamă că nu au limite privind încasarea onorariului.

Astfel, Alexandru Tănase, fost membru PLDM, anunța în vara anului 2010 că executorii vor fi privați, prestând un serviciul destul de important, iar aceasta îi va face să execute Titlurile executorii mult mai repede, legal și fără atingere de interese întunecate.

De la intenție până la ”executare” nu a trecut mult. Pe data de 6 august 2010 primii executori și-au luat licențele. Printre aceștia fiind executori care au încălcat legislația de mai multe ori, însă Ministerul, de ”frica” să nu lase țara fără executori, a preferat să acorde un rând de licențe fără a trece prin sită anumite ”personalități”, ce activat în cadrul Departamentului de Executare.

Din cei 55 executori care au primit licențele la 6 august 2010 sunt din ceai care au uitat să emită Încheieri de ridicare a măsurilor de asigurare, aplicate în unele cazuri de 2, 3 ori în baza unui singur Titlu executoriu, continuând să activeze deja ca privat, cu trimiterea Dosarului de executare la un alt executor, conform competențelor.

Multe persoane au umblat zile în șir să găsească procedurile de executare, pentru a scăpa de sechestrele aplicare ilegal de executorii, aflați printre cei 55 fericiți din august 2010, mâinile cărora au fost strânse puternic de Alexandru Tănase, războinicul aventurat să facă reforme în justiția moldovenească.

După deschiderea drumului spre milioane, în Moldova au început a se intensifica cazurile de aplicări a sechestrelor peste noaste, oamenii rămâneau fără bunuri, afaceri, case, mașini, fără a ști nimic, trezindu-se cu executorul la ușă, sau cu mașina ridicată.

Cele mai grave situații au fost cu atacurile raider, asupra unor bănci și companii de importanță națională, unde la fel executorii au acționat, umăr la umăr cu ”afaceriștii” și judecătorii care luau decizii în baza unor documente trase la xerox.

Guvernul a intervenit imediat, impunând noi reguli în ce privește activitatea executorilor judecătorești. Aceștia puteau fi suspendați, în cazul când erau depistate nereguli. Măsura Guvernului a căzut.

După prima cădere, Guvernul a venit cu o nouă propunere de modificare, la fel privind dreptului Ministerului Justiției de a suspenda activitatea executorilor care încalcă procedurile de executare.

Comunistul Sergiu Sârbu (a spus că rămâne comunist până la sfârșitul mandatului, pentru că este un mandat acordat de cetățeni) a atacat modificările la Curtea Constituțională.

La 18 decembrie 2012, Curtea Constituțională admite sesizarea deputatului comunist și declară ca neconstituțională modificarea și prevederea privind suspendarea activității executorilor judecătorești.

În fruntea Curții Constituționale este același Alexandru Tănase, care pe timpul reformelor era Ministru la Justiție, aventuristul reformei în justiție. Deși în 2010 spunea că vrea reforme, făcând anumite modificări în numele acesteia, în 2012 se pare că nu mai vrea. Astfel, deși este conștient că atacurile raider se produc inclusiv cu participarea executorilor judecătorești, acesta a pus umărul la admiterea sesizării lui Sergiu Sârbu și a lipsit Ministerul Justiției de a putea stăpâni executorii scăpați de sub control.

Alexandru Tănase, apărând probabil executorii, tot pe cei cărora a acordat licențe, a admis o contradicție atât pentru el, ca persoană încă politică, cât și în societate. Deși va spune că a avut probabil o părere separată, încercând să se spele pe mâini pentru decizia CC din 18 decembrie 2012, mulți ar trebui să știe că de fapt reforma a fost dorită doar în unele direcții, unde alte reforme să nu mai fie făcute, iar de-or fi făcute, să fie anulate de Curtea Constituțională.

Referitor la subiect, actualul Ministru al Justiției, Oleg Efrim, a declarat că va fi examinată atent Decizia CC din 18 decembrie 2012, iar Guvernul va reveni cu noi propuneri. ”Nimic straniu. Dar, nu mor caii când vor câinii. Vom examina atent hotărârea CC și vom reveni asupra acestui subiect. Pentru ca, în orice caz, pentru erorile executorilor, sau pentru întârzierile lor, plătește Guvernul. Din acest considerent, Guvernul trebuie sa aiba si va avea pirghii de a curma abuzurile admise de privații, căror le-a fost oferita o mare onoare de a presta un serviciu public”, a scris Ministrul Justiției pe Facebook.

Într-un articol anterior, Oleg Efrim a explicat pentru ce au fost introduse modificările, acestea fiind în primul rând ca reacție la atacurile raider din anul 2011 asupra instituțiilor financiare, printr-o asumare de răspundere de către Guvern.

Până una alta, până la noile modificări, zilele acestea executorii vor sărbători și vor bea din banii celor executați silit și ilegal, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru orice, chiar și să rămânem peste noapte fără o mică bancă, unde poate ținem 1000 lei, la contul de economii.

Dar până a rămâne fără bani, ori afacere, să ne amintim despre acuzațiile precum că Alexandru Tănase ar fi omul lui Plahotniuc, venit din PD la PLDM, apoi al Ministerul Justiției, a pus baza executorilor judecătorești, apoi a plecat la Curtea Constituțională, unde poate apără interesele celuia despre care se spune că este beneficiarul atacurilor raider. Potrivit surselor media și unor politicieni, beneficiarul atacurilor raider este Vladimir Plahotniuc, cel care-și permite să pună pe antetul corespondenței de deputat logotipul companiei ”mamă”, pe care o conduce, de parcă ”Prime” ar fi o marcă de stat.

Sergiu Sârbu
Sergiu Sârbu
Tot la acuzații din presă, aș băga aici pe Sergiu Sârbu, care a atacat modificările propuse de Guvern, iar azi a obținut eliminarea acestora, deși a plecat din PCRM. Despre acest ”young” la fel se spune că ar fi al lui Plahotniuc. Nu am urmărit căile acestuia, însă… ok, las pe analiști să stabilească aici ce căi sunt bătătorite.

Cum am scris și pe Facebook, acțiunea lui Alexandru Tănase se explică cam așa: ”Eu te-am făcut, eu te omor”, sau ”Eu te-am făcut, eu te apăr”.

Distribuie acest articol