Suspendarea lui Vlad Filat poate calma spiritele?

Zilele acestea am testat toți politicienii, iar cei care nu au avut răbdare și gândire lucidă s-au testat singuri în fața opiniei publice, rămânând cu buza umflată și neluați în seamă.

Acum Partidul Liberal, Partidul Democrat și Comuniștii solicită demisia lui Filat. Primii doi vor să renegocieze totul de la zero, iar comuniștii așteaptă cu nerăbdare să ajungă la putere, pentru că se termină proviziile.

Cum am scris anterior, în cazul când Filat pleacă de la Guvern pleacă și toți miniștrii. Așa scrie Constituția și așa se întâmplă dacă Partidul Liberal și colegii solicită în continuarea eliberarea fotoliului de premier. În consecință, Acordul de asociere la UE nu va putea fi semnat, iar Partidul Liberal va ridica din umeri, spunând că… că… că… așa cum o fac de obicei ”Cei doi Vlazi nu s-au înțeles!”.

Pentru a nu ajunge la demiterea Guvernului, evitând astfel planurile Rusiei de îndepărtare de UE, Constituția, la art. 101 dă o mână de ajutor acestor trei politicieni răzvrătiți. Astfel, Vlad Filat se poate retrage pe o anumită perioadă de timp de la conducerea Guvernului, din motive cunoscute, iar Președintele țării numește un premier interimar.

După trecerea lunii noiembrie, pe când se presupune că va fi semnat Acordul de asociere la UE, se pot trage de păr cât doresc și pot provoca alegeri anticipate în fiecare lună.

Astfel, suspendarea premierului în condițiile art. 101 (2) Constituția Republicii Moldova poate duce la salvarea visului european, iar lupta să treacă în culise, în sediile partidelor politice, nu în Guvern și Parlament.

În cazul când Acordul nu va fi semnat, vor trebui să fie condamnați politic toți cei trei crai de la răsărit, fără iertare, cu alungarea de pe arena politică.

Până la urmă, suspendarea nu este o lașitate, invocată de Filat, numai că ori prin demisie ori pe această cale se pot calma spiritele în AIE. Dar, cauzele demisie le-am expus în articolul Analiză Constituțională: Acordul de la Vilnius nu va fi semnat dacă Guvernul este demis. Doar lor rămâne decizia dacă ne poticnim și de data aceasta, cum am făcut-o în 1998-1999.

Distribuie acest articol