Ștefan Urâtu a încălcat art.19 alin.(2) din Codul electoral

Update: Stefan Uritu a fost revocat din functia de vice al CEC, pe data de 13.10.15. A ramas sa fie demis si din calitatea de membru. Omul raspunde pentru incalcarea articolului mentionat mai jos.

Ștefan Urâtu, membru al Comisiei Electorale Centrale, înaintat în acest organ de către Mihail Fiodci Ghimpu (Partidul Liberal) a ieșit duminica trecută pe scena din PMAN și a vociferat, la un eveniment politic, precum că alegerile locale și parlamentare au fost falsificate.

Proba video: VIDEO. Primul funcționar public care se alătură protestatarilor din PMAN

Membrul CEC a încălcat astfel prevederile art.19 alin.(2) din Codul electoral al Republicii Moldova, care prevede:

(2) Pe durata mandatului, membrii Comisiei Electorale Centrale:
b) nu au dreptul de a participa la activităţi politice;
c) nu pot face declaraţii în favoarea sau defavoarea concurenţilor electorali;
d) nu pot contribui în nici un fel la activităţile pe care le desfăşoară concurenţii electorali, cu excepţia exercitării atribuţiilor prevăzute de prezentul cod.

Încălcarea lit.b):

Protestul DA este o activitate politică. Scopul acestui protest este schimbarea actualei guvernări și numirea altor conducători în fruntea statului.

POLÍTICĂ ~ci f. 1) Totalitate de scopuri și obiective urmărite de clasele sau grupurile sociale în lupta pentru interesele lor, precum și metodele și mijloacele cu ajutorul cărora se ating aceste scopuri și obiective. ~ de democratizare. ~ de pace. ◊ ~ vamală sistem de reglementare de către stat a importului și a exportului de mărfuri. ~ economică sistem de măsuri economice înfăptuite de un stat. 2) fam. Manieră de a acționa pentru atingerea unui scop. /<lat. politicus, ngr. politikós, fr. politique

Încălcarea lit.c):

Ștefan Urâtu a declarat, după cum am menționat mai sus, precum că partidele aflate acum la guvernare au falsificat alegerile locale și parlamentare. Imediat după aceasta, presa apropiată Platformei DA a titrat despre ceea că un membru CEC a confirmat cele spuse de către liderii Platformei DA, care la fel au spus despre presupusele falsificări. Respectiv, Ștefan Urâtu a făcut o declarație în favoarea concurentului electoral Platforma DA (care se transformă în partid). Membrul CEC cunoaște foarte bine despre intenția Platformei de a se transforma în Partid, mai cu seamă că la protestul precedent s-a votat o rezoluție în acest sens. Din acest motiv, Urâtu urma să se abțină de la declarații politice în favoarea Platformei DA, precum și de la declarațiile politice în defavoarea PLDM, PD și PL.

Încălcarea lit.d):

Ștefan Urâtu, având calitatea de membru CEC, nu este în drept să pună umărul la formarea, promovarea sau susținerea unor concurenți electorali. După cum am scris mai sus, Platforma DA este deja un partid recunoscut de către cei din PMAN, fapt pentru care membrul Comisiei trebuia să se abțină de la promovarea acestei formațiuni.

În corespundere cu art.20 din Codul electoral, Ștefan Urâtu trebuie să fie demis în temeiul alin.(2) lit.d), pentru încălcare gravă a Constituţiei Republicii Moldova şi a Codului Electoral.

Eu sper că Mihail Fiodci Ghimpu va înainta un proiect de lege prin care să fie demis membrul CEC Ștefan Urâtu. În caz contrar, liderul PL poate fi considerat și el un susținător al protestatarilor.

Citiți și: Ștefan Urâtu, cu mită în Europa? // Ziarul Național

Distribuie acest articol
3 Comments