Statul privatizează cadavre și persoane bolnave?

De câteva săptămâni se vorbește despre privatizări, vânzări, preluări, cedări și tot așa mai departe. Da, Moldova și-a scos o grămadă de acțiuni la vânzare. Azi am decis să trag cu ochiul pe lista acelor persoane juridice din acțiunile cărora Guvernul vrea să scoată bani.

Am rămas mirat că pe listă sunt întreprinderi (persoane juridice), cu capital și acțiuni de Stat, care acum ori sunt în proces de insolvabilitate, ori sunt deja în procedură de lichidare. Îmi pare rău că Statul nu a intervenit atunci când au fost închise ușile mai multor întreprinderi și au fost concediați sute, sau chiar mii de angajați. Acum Guvernul vinde hârtii de proprietate, mai mult nimic.

Haideți să luăm pe rând:

SA „Chirsova” – acum este în proces de insolvabilitate, iar administratorul procesului de insolvabilitate a înstrăinat deja aproape toate bunurile, în scopul stingerii datoriilor către creditori. Cisternele din metal au fost tăiate și trimise la metal uzat, iar alte bunuri au fost vândute către cei care și le-au dorit. Până la urmă întreprinderea va pleca la lichidare, dat fiind faptul că nu va deține masă debitoare, care poate fi valorificată – calificare: ”cadavru”.

SA ”Fertilitatea Călărași” – această întreprindere mai are de trăit pe hârtie încă câteva luni, este în procedură de insolvabilitate cu tendință spre lichidare. Bunuri care pot fi valorificate nu mai are, iar datoriile depășesc câteva milioane. Acum sunt angajați 4 paznici și 1 manager, care păzesc poarta întreprinderii și o colibă unde stau paznicii. De manager se tot încearcă de ceva ani să se scape, dar nu e posibil. Acesta are pe cineva la Curtea de Apel Chisianu și este restabilit în funcție de fiecare dată, în toate cauzele intentate. Chiar dacă creditorii, printre care și Ministerul Finanțelor, a votat ca statele de personal să fie reduse, iar funcția de manager să fie eliminată, acesta este repus în funcție de manager de prietenii de al Curtea de Apel Chișinău. Să fie sănătos, va vedea salariu când vor zbura aricii – calificare: ”cadavru”.

SA ”Vinuri Ialoveni” – în procedură de insolvabilitate, cu peste 33 mln lei creanțe validate și cu o bancă care dorește să dobândească ilegal toate bunurile, prin intermediul Curții de Apel Chișinău, la care se pare că pune umărul conducerea Curții (Moldova, ce să mai vorbim). Statul are 60,4% acțiuni la această întreprindere, care încă mai poate fi salvată. Dar, chiar dacă se depun eforturi enorme de câteva luni pentru a o salva, cei de la Curtea de Apel Chișinău au făcut o greșeală intenționată, identică cu cele 2 greșeli, la fel identice, ale Curții de Apel Economice. Ambele prostii a Curții Economice au fost casate. Acum se judecă a 3-a prostie. Sperăm că CSJ va restabili păgubiții în drepturi, așa cum a făcut până acum. Așteptăm… – calificare: întreprinderea este în dificultate și atacată de grupuri de interese, dar poate fi salvată.

Iată acestea sunt trei persoane (juridice) a căror situație o cunosc foarte bine. Pe a SA Vinuri Ialoveni v-o spun chiar în somn dacă mă întrebați ceva.

Ce-i drept lista este din anul 2007, dar faptul că până acum au rămas anumite întreprinderi în listă spune despre: intenția GOV de a scăpa de dureri de cap, or, persoane incompetente au întocmit lista cu cadavre și întreprinderi în dificultate.

Găsiți lista întreagă aici!

Distribuie acest articol