Statul a pierdut 600 000 000 $ din cauza Laundromatului. PLDM poarta raspunderea deplina

RISE.MD, care este un proiect international de investigatii jurnalistice, a tot publicat in ultimul timp mai multe materiale despre Spalatoria ruseasca, denumita Laundromat. Astfel, potrivit RISE, dar si conform materialelor din Procuratura, prin spalatorie au trecut nu mai putin de 20 000 000 000 $, bani murdari din Rusia, care erau transferati prin Moldova in interesul serviciilor ruse, precum si a oamenilor de “afaceri” din Federatie.

Dupa cum s-a aratat in ultima investigatie, din miliardele “calatorite” prin bancile moldovenesti au fost finantate mai multe partide moldovenesti, in special PLDM, institutii media, au fost mituiti judecatori, executori judecatoresti si functionari de la banci.

Luand in vedere cercul de persoane din jurul Laundromatului, se contureaza o implicare directa a lui Vlad Filat si PLDM in toata schema, iar partidul condus de fostul premier a asigurat conditii legale pentru o spalatorie mai avantajoasa. Insa despre acesta nu vor scrie nici RISE, nici Investigatii.md, precum nici zdg.md, unimedia, agora sau ziarul national. Motivele sunt cunoscute, si anume ca o parte din aceste institutii ar fi fost finantate din miliardele spalate si din banii furati de la BEM.


Dupa cum am mentionat mai sus, PLDM, partidul care tinea mana pe pulsul puterii de la Chisinau, a asigurat o spalatorie la pret minim si destul de avantajoasa.

Astfel, pe data de 4 mai 2010, la propunerea dlui Alexandru Tanase, care era ministru al Justitiei din partea PLDM, in prezent Presedinte al Curtii Constitutionale, Parlamentul a plafonat taxele de stat.


“Parlamentarii au votat astăzi (4 mai 2010) în primă lectură proiectul de modificare a articolului 3 din Legea privind taxa de stat. Modificările în Legea cu privire la taxa de stat vin la iniţiativa Ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, care propune plafonarea cuantumului taxei de stat care se încasează pentru cererile de judecată.

În conformitate cu propunerea Ministrului Justiţiei Alexandru Tănase, cuantumul taxei de stat nu va putea depăşi suma de 25 mii lei în cazul persoanelor fizice şi 50 mii lei în cazul persoanelor juridice.”, a scris ziarul Timpul la vreme respectova.

In octombrie 2010, prin instantele controlate de PLDM este emisa prima ordonanta judecatoreasca, prin care au fost spalate cateva milioane, mai exact 180 000 000 $, la care si taxa de stat a fost in marime de numai 25 mii lei.


Astfel, doar din prima ordonanta Statul a pierdut din taxa de stat peste 5,4 mln. de dolari. In total, din 20 miliarde de dolari Statul a pierdut nu mai putin de 600 000 000 $, respectiv minim 10.800.000.000 lei (la cursul mediu de 1$x18 lei).

Mai mult, in martie 2014, tot sub controlul PLDM, cand Efrim era Ministru al Justitiei, a fost plafonata si taxa pentru executarea hotararile de judecata.


Si in acest caz, dupa cum s-a procedat si cu taxa de stat, PLDM a pus umarul la asigurarea unei spalatorii la pret minim. Respectiv, si in acest fel au fost pierdute 10 miliarde de lei, din care Statul urma sa incaseze niste impozite in urma activitatii executorilor judecatoresti.

Cu privire la taxa pentru executare, in octombrie 2014 Curtea Constitutionala, condusa de acelasi Alexandru Tanase, care a plafonat taxa de stat in 2010, a respins sesizarea cu privire la plafonarea taxei de executare, respectiv limita a fost mentinuta tot de oamenii PLDM.

Deja despre cat de responsabil sau iresponsabil au fost facute aceste modificari in legislatie… o sa ne spuna istoria sau Procuratura.In 2016, dupa ce Filat deja era judecat, Platon a ajuns pe mana procurorilor, iar in aceasta primavara am aflat ca PLDM a fost finantat din aceste miliarde, respectiv de catre FSB-ul rusesc, asta suplimentar la miliardele furate de la BEM.

Dupa cum am nominalizat mai sus, aceasta tema nu va fi tratata in presa de la Chisianu. Motivele sunt clare.

Luand in vedere implicarea oamenilor PLDM in spalarea de bani, dar si in jaful de la BEM, acum puteti intelege destul de clar cum si de ce a aparut PAS-ul Maiei Sandu si Platforma lui Andrei, care sunt doua partide lansate anume pentru a recapata puterea si pentru a astupa orice urma penala a lui Vlad Filat & Co. Se pare ca pana acum nu prea au reusit nimic, pentru ca Filat a fost condamnat, iar Platon a ajuns la inchisoare si risca sa ramana acolo o perioada mai lunga, poate chiar vreo 15 ani.

Mai intrebati unde-i miliardul?

Distribuie acest articol