Stadardele duble sunt periculoase, inclusiv pentru Vlad Filat

euroliberali.md
euroliberali.md
Legea este un etalon într-o societate sănătoasă și democratică. În Moldova etalonul este interesul propriu, apoi poate, poate aplicarea legii. Din păcate, acum avem un război politic în Țară, iar acum a scris Veaceslav Balacci: ”Cei de la Bruxelles a**iesc de Povestea de succes, numită Moldova”.

În ultimile zile vedem că se aplică cel mai mult standarde duble, de toți politicienii, în special de liderul PLDM, Vlad Filat. Cum a spus Susarenco la Publika TV ”până mai ieri Vlad Filat se săruta cu Viorel Chetraru, erau prieteni, iar astăzi deja PLDM exprimă vot de neîncredere conducerii CNA, care, printre altele, nici nu este completă”.

Standardele duble au fost aplicate de fiecare dată de către Vlad Filat, începând cu campania electorală, sau chiar de la fondarea partidului. A spus că vom avea o țară democrată, fără comuniști și sărăcie. În sfârșit, parcă am obținut o țară fără comuniști, dar în locul acestora au fost puși alții, mai răi decât cei roșii.

Tot până mai ieri, Vlad Filat spunea că ministrul asupra căruia planează suspiciuni sau acuzații penale ar trebuie să-și pună demisia pe masă, fără a se mai uita în urmă. Cu aceleași idei a venit și atunci când în presă au apărut informații despre omorul lui Sorin Paciu și participarea lui Valeriu Zubco la vânătoare.

Vlad Filat, în cazul lui Zubco, a demonstrat că are poziție rea față de cei asupra cărora planează anumite suspiciuni, dar sunt din altă ogradă decât PLDM, iar când e despre cei propuși de partidul său nu spune nimic.

Puțini au accentuat, însă Ion Pleșca, Domnul care stă la conducerea Curții de Apel Chișinău, numit tot la propunerea PLDM, a fost la aceeași vânătoare cu Valeriu Zubco. În cazul său Filat nu spune nimic și nici nu solicită demiterea persoanei în cauză, chiar dacă este judecător, om care aplică și impune respectarea legii. Amintesc că vânătoarea în Pădurea Domnească este interzisă prin lege, iar vânătoarea în zona de frontieră este condamnabilă, care se poate lăsa și obiecții și din partea României.

Iată, Ion Pleșca nu a vânat ilegal și nu trebuie demis. Mai mult, judecătorul nici nu vede temei pentru a depune cererea singur. Motivul este clar, iar urmările încă se așteaptă. PLDM nu vrea să lase postul de președinte al Curții de Apel Chișinău, dar pe de altă parte a contribuit enorm pentru ca PD să rămână fără postul de Procuror General, iar acum vrea să alunge și șefia CNA, pentru că a atins noul șef de la FISC.

Dacă Filat nu ar fi cu standarde duble nu ar ieși în fața presei în apărarea lui Vicol. S-ar ocupa de treburile interne, iar problemele penale și de corupție ar trebui să le lase pe mâna CNA, sau, dacă nu are încredere, să solicite implicarea MAI, pentru că de vara trecută ministerul are competențele privind crimele economice.

Dacă e să ne amintim, în vara anului 2012 se instrumenta, de către Ministerul Afacerilor Interne, cu puțină implicare de la CCCEC (Acum CNA), dosarul deturnării fondurilor europene. Dosarul era unul secret. Puține persoane cunoșteau ce se întâmplă, iar detalii erau cu greu scoase la iveală, pentru că era vorba de banii UE, furați de cei care stau la conducerea instituțiilor.

MAI a dorit să arunce tot gunoiul în ograda unei singure persoane. Până la urmă s-a constatat că este gunoi și în alte curți, inclusiv a ministrului de interne de la vremea respectivă.

Premierul primise informații despre relația ministrului de interne cu șeful de la grăniceri, însă, cu părere de rău, a fost lăsat să meargă totul înainte, chiar dacă se prejudicia imaginea Moldovei în fața donatorilor externi, în special în fața UE.

Atunci Vlad Filat a ales să-și apere persoana înaintată de Partid. Nu a ales să-l demită până la apariția lui Ghelici în fața presei, așa cum a apărut Mocanu în cazul Vânătorii Domnești. Până la urmă, Roibu a fost demis, nepotul lui la fel, iar rușinea tot a Partidului Liberal Democrat a rămas, pentru că au pus în funcție un oameni care furau din banii europeni, pe diferite căi.

Apare întrebarea ce va spune Vlad Filat atunci când chiar se va demonstra vinovăția lui Vicol, precum și a celorlalte persoane din acest caz, inclusiv adjunctul de la Cancelaria de stat. Ce va spune atunci liderul PLDM când se va demonstra că are în coaste oameni cu activitate compromisă, corupți.

Nu o dată am spus că pe sub poale se întâmplă multe, iar cei care fac lucruri urâte arată cu degetul în sus, la premier. Aici vreau să spun despre cazul D-lui Lucinschi, care se pretindea a fi nepotul fostului președinte și arăta cu degetul în sus când importa bunuri fără achitarea taxelor vamale: ”Un Domn Lucinschi, care nu este rudă cu Petru Lucinschi, avea activități de import export, iar când ajungea la Vamă spunea că este nepotul președintelui Țării, iar bunurile importate sunt pentru acesta, pentru afacerile familiei Lucinschi. La o petrecere, organizată de președenție, șeful de la Vamă se apropie de președinte și-l informează că și luna aceasta a depus efort pentru a-l ajuta pe nepot. Șeful statului s-a uitat și întreabă ”Care? Eu așa nepot nu am!”

Iată că în situația lui Lucinschi se poate pomeni și Vlad Filat, acoperind oamenii din partid și luând apărarea unora, care pe sub fustă fac lucruri rele, iar când vine ofițerul de la CNA, MAI, PG, arată cu degetul în sus.

Acum, Vlad Filat și PLDM acuză CNA de implicare ilegală și activitate la comandă politică. Întrebarea este când trebuie CNA să facă rețineri ca politicul din Moldova să nu fie deranjat? Centrul a fost reformat de curând și a stat luni bune conservat, fără activitate. Acum au început să lucreze și ”baț” a lovit direct în omul PLDM, iar luni în omul PL, de la Primăria Chișinău.

Constatăm că în Moldova CNA nu poate lucra, deoarece toate funcțiile au fost partajate politic, inclusiv de măturător, iar dacă reții unul automat ai atacat partidul și toate gloata de deputați, indiferent că sunt din PD, PL, PLDM.

Distribuie acest articol