Spot este, condiții nu. De ce Agenția a băgat carul în fața boilor?

Hanul lui Hanganu, Situata la 100 de km de capitala, in satul Lalova, în apropierea a doua dintre cele mai vizitate zone turistice ale Moldovei- Tipova si Saharna –pensiunea rurala “Hanul lui Hanganu” pare a fi solutia perfecta atunci cînd vrei sa uiti de toate grijile si problemele de zi cu zi! - http://www.hanulhanganu.md/ro/
Hanul lui Hanganu, Situata la 100 de km de capitala, in satul Lalova, în apropierea a doua dintre cele mai vizitate zone turistice ale Moldovei- Tipova si Saharna –pensiunea rurala “Hanul lui Hanganu” pare a fi solutia perfecta atunci cînd vrei sa uiti de toate grijile si problemele de zi cu zi! – http://www.hanulhanganu.md/ro/

Agenția Turismului, condusă de fostul șef FISC, omul PLDM-lui, nespecialist în domeniu, a lansat un nou spot de promovare a Republicii Moldova în rândurile turiștilor străini.

Asupra spotului s-au expus extrem de mulți și tocmai m-am îngrozit câți „specialiști” în domeniul video are Moldova. Aici chiar îl susțin pe Luchianiuc și îndemn pe fiecare căruia nu-i place spotul să-și facă unul propriu. Pot să filmeze cu telefonul sau cu altceva.

Să dăm spotul la o parte și să vedem ce prostie a făcut Agenția și cum a pus carul în fața boilor

Agenția lansează un spot înainte ca în Moldova să fie condiții pentru primirea unui val mai mare de turiști. Acum cine vine este nevoit practic să aterizeze dimineața pe Aeroport, să fugă până la Orheiul Vechi, apoi seara să fugă repede în țara sa pentru că aici nici nu are unde rămână peste noapte. Acele câteva case de vacanță din zona Orheiului Vechi sunt prea puține și uneori indisponibile, iar hotelele din Chișinău au fost transformate în ruine sau în oficii pentru fel de fel de firme (ex. Hotel Chișinău).

Agenția nu s-a gândit mai întâi să lanseze un proiect pe 2-3 ani prin care în fiecare raion, pe malul Prutului sau al Nistrului, să fie create tot mai multe zone de odihnă, construite sau reconstruite casele de vacanță. Platon a luat-o așa de sus, a aruncat ideea unui spot de promovare și hai cu video #înainte, dar în urmă nimic.

Fără condiții, fără un ghișeu pentru ghid amplasat undeva la Aeroport sau în oraș, ai noștri s-au apucat să facă turism și să cheme străinii în țară, să ne vadă oițele și iarba pârjolită, din cele câteva râpi.

Moldova nu are puncte turistice foarte multe și nici nu poate impresiona turiștii cu lucruri vechi. Avem o cetate în reconstrucție, amplasată pe malul Nistrului și un alt obiectiv turistic amplasat în regiunea separatistă. În rest, majoritatea caselor bătrânești au fost distruse, iar alte obiective turistice, cum ar fi muzeele, lucrează până la ora 17, sau chiar duminica au liber, exact în ziua când și conaționalii noștri doresc să facă o vizită turistică prin țară.

Spotul lansat de Agenția Turismului a venit prea devreme, iar instituția, din incompetență, a considerat că este mai bine să chemi străinii și să-i ții la poartă până când ai să faci curat în ogradă și ai să dai cu var măcar fațada casei.

Am fost în România, unde am văzut sate întregi frumos amenajate. Acolo nu ești nevoit să aștepți stăpânii casei până când își vor da seama că au oaspeți. Ai intrat în ogradă și în câteva clipe ești deja deservit. La noi unde poți să te duci pe neașteptată și să fii primit?

Unicul exemplu bun este Hanul lui Hanganu, din Lalova. Din păcate, se pare că Agenția Turismului până acum nu a luat în considerare obiecțiile Dlui Hanganu, cu privire la activitatea acestor case de vacanță. În prezent este destul de greu să primești oamenii și să-i hrănești. Ești nevoit de fapt să-i pui să-și facă mâncare singuri.

Apropo, cine prin țară cunoaște engleza și e gata să primească turiștii străini? Ei sunt pe drum!

Distribuie acest articol