Sondajul mic răstoarnă Alianța Mare

sondajIMAS a efectuat un sondaj de opinie, care nu este nimic altceva decât punerea în practică a vechei zicale, din popor, ”buturuga mică răstoarnă carul mare”. În acest caz Sondajul mic răstoarnă Alianța Mare, care până mai ieri era un tot întreg, iar de ieri parcă a intrat în derivă, aruncând ancora interesului poporului și luând-o la sănătoasă, în direcția interesului propriu.

Din rezultatele IMAS, 84% sunt de părere că lucrurile merg spre o direcție greșită, iar Guvernul plin cu miniștri și funcționari bănuiți de corupție ar trebui să plece din funcție cât mai urgent.

De fiecare dată, în articolele mele, fac referire la un articol mai vechi. Astăzi voi aminti despre articolul ”Miniștrii Cabinetului Filat cercetați penal. Cine ne guvernează?”. În acest articol am menționat miniștrii și foștii miniștri cu păcate, fie dovedite sau bănuite. Faptul este că pe numele lor sunt deschise dosare penale, ceea ce influențează destul de mult asupra imaginii Cabinetului de miniștri.

Probabil imaginea Guvernului, reflectată în rezultatele sondajului, a fost influențată negativ de acei miniștri corupți și funcționari flămânzi, care de fapt nu au treabă cu finanțele, cum a spus și Ion Sturza, fostul premier al Republicii Moldova.

O altă lovitură de grație, sub centură, este dată Circului, renumit recent cu numele Parlament. Aceștia au obținut un scor mic, plasând legislativul mai jos decât este Alianța, sub ”plintus”, cum spunea Mușuc, deputatul comunist.

Cifrele prezentate de IMAS demonstrează că în anul 2009 în zadar a fost schimbată orânduirea țării, pentru că la putere au venit alții, încă mai răi, scăpați din mediul de afaceri la ”treuca” statului.

Soluția (nu a lui Dodon) este formarea unui Guvern tehnocrat, despre care am scris pe data de 12 februarie 2013. În fruntea Guvernului nu trebuie să se afle un om cu mâna de fier, iar în termenul scurt să salveze Moldova și visul European al moldovenilor. În caz contrar, dacă situația de astăzi continuă, riscăm să pierdem trenul asocierii la UE, din motive constituționale (Detalii aici), precum și avionul integrării.

Aș vrea să nu fie așa, dar cred că Uniunea Europeană are aceeași percepție a lucrurilor din Moldova, așa cum sunt înțelese de cetățeni, iar în cazul unui vot nu ar fi un scor mai bun în favoarea Guvernului Filat 2, precum și Parlamentului.

Un alt motiv, pentru care a fost înregistrat un scor mic de încredere, ar fi transformarea în spectacole adevărate ședințele Parlamentului și ședințele Guvernului. După cum am discutat anterior, cu mai mulți colegi, ridicarea unui ministru sau a unui deputat la microfon este de fapt crearea unui subiect de știre pentru TV și portalurile de știri din Moldova. Din păcate, propunerea premierului de a petrece ședințele GOV fără camere de luat vederi a eșuat, fiind luat la puricat de presă.

În mod normal, ședințele de lucru ar trebui să fie închise. Declarațiile deputaților, miniștrilor, premierului, ar trebui să fie după închiderea ședinței, la un microfon amenajat în holul Guvernului sau Parlamentului.

Mediatizarea excesivă și crearea artificială a subiectelor a dus la cultivarea și culegerea neîncrederii față de AIE. Rezultatele înregistrate vor fi greu de doborât, însă, cel mai rău este că așa procente nu erau nici pe timpul guvernării comuniste.

Comparația COMUNIȘTI – ALIANȚĂ este una foarte bună, din care trebuie să învățăm că guvernările în alianță trebuie duse conform altei strategii, în care interesul poporului să fie pe punctul unu, iar interesul guvernanților să fie doar satisfacerea alegătorilor, așa cum au promis toți în campania electorală. Or, dacă un partid din cele 3, care se află acum la guvernare, a promis reparația unui drum din Duruitoarea Veche, celelalte două partide nu ar trebui să pună piedici.

Astăzi constatăm o încredere joasă față de Guvern și Parlament, precum și față de alte instituții de stat. După cum observ, pe nimeni nu interesează imaginea Moldovei. Ba din contra, se fac încercări ca în toamna acestui an să nu fie semnat nici Acordul de asociere la UE, sau, poate contrar studiului meu, cineva vrea să folosească acest pretext pentru numirea neîntârziată a unui Guvern tehnocrat, fără Ghimpi, Lupi și Vlazi, așa cum a propus Marian Lupu.

Oricum, Alianța Mare a fost răsturnată de Sondajul de opinie, iar oricare asigurări, precum că totul este bine, ”Alianța e beton”, ”Sunt fisuri, dar se astupă”, acum decad puternic și pun pe gândit alegătorul. În prezent, alte partide nu sunt, dar neîncrederea crește, iar din aceasta se vor hrăni alții, inclusiv forțele separatiste.

Distribuie acest articol