Șoferul de pe ruta 154 – printre ultimii SAMURAI ai biletelor?

Numele lui este Radu Valeriu, născut în 1952. Este șofer de maxi-taxi și când mă urc în mașina lui am impresia că am urcat în cea mai sigură mașină din capitală.

Domnul Valeriu știe unde este oprirea, cunoaște culorile semaforului, străzile și locul unde stau biletele. Când urci în mașina lui primești biletul aproape cu forța. E conștient de controalele fiscului și are grijă să nu fie oprit și sancționat la un colț de stradă. Rar întâlnești așa șoferi. Cu siguranță există o explicație.

Îl cunosc vizual de vreo doi ani, dar nu am îndrăznit să-i fac o fotografie, însă de fiecare dată vroiam să-l întreb dacă este frate cu Petru Guzun, Fondatorul Clubului de Dans Sportiv ”Codreanca”, pentru că la fizic seamănă foarte mult. Azi am văzut ecusonul pe care scrie ”Radu Valeriu”, deci nu e frate cu Domnul Guzun. Întrebarea mea de doi ani nu-și mai are rostul, pentru că are un răspuns.

Azi am fost din nou impresionat de acest șofer de pe ruta 154 deoarece de la o bucată de vreme șoferii au uitat să elibereze tichete de călătorie, însă el continuă insistent să elibereze bilete, chiar dacă stă în stație încă câteva secunde. Pentru El nu este greu, are în mână mai multe bilete și când primește 3 lei se aude cum rupe cât unul și-l întinde pasagerului, împreună cu restul.

Am mers puțin cu el, de la Lazo până la Armenească și mă gândeam de ce alți șoferi se plâng pe primar, pasageri, guvernanți pentru că ei nu pot elibera tichete. Cum acest șofer poate iar restu nu? A rămas el printre ultimii SAMURAI? Sau faptul că este născut în UCRAINA îl face mai disciplinat?

Am observat că Primăria, Fiscul, Poliția Rutieră și restu au uitat de scandalul și regulile de la începutul acestui anotimp. 90% din șoferi nu mai eliberează bilete de călătorie, iar rândul trei de scaune este deja un mit și este găsit ca prin halucinație prin unele unități de transport public din capitală.

Cu ce au fost speriați funcționarii? Au luat mită și au muțit? Au fost patronii de rute mai insistenți cu dolarași și euro?

Cât vom achita în toamnă pentru o călătorie? A trecut febra ”5 lei”?

Distribuie acest articol