Socialiștii și comuniștii cu aceleași texte. Cine câștigă mai multe mandate?

Astăzi socialiștii și comuniștii au organizat câte un marș al solidarității, pipărat cu multă politică. Socialiștii s-au întâlnit în sectorul Râșcani și au mărșăluit până în centru, iar comuniștii s-au înghesuit sub Arcă și au mers câțiva metri până la AȘM.

Și într-o tabără și în alta au fost fluturate steaguri roșii, cu însemnele partidelor, precum și au fost rostite aproape aceleași discursuri înflăcărate despre ”Mir, Trud, Mai”.

De mai multe luni Dodon a intrat peste Voronin și dorește preluarea electoratului de stânga, sub un nou steag, pe care nu mai stă secera și ciocanul, dar stă pusă o stea. Pe rând, Voronin a rămas fără mai multe campanii, slogane politice și oameni activi, avându-l acum doar pe Mark Evghenci și Mușuc.

Socialiștii au spus că au adunat astăzi peste 12 mii de persoane, iar despre comuniști aproape că nu se știe nimic, deoarece au fost umbriți frumos de marșul lui Dodon, la care a participat și un deputat din Rusia.

Acum se dă lupta mare pentru strângerea voturilor și a alegătorilor. Comuniștii au văzut că rămân în urmă și deja au spus că se pregătesc de alegeri, intrând de astăzi în campania electorală. Voronin, rămas fără de echipă, a rugat oamenii să se implice în elaborarea planului de guvernare, care să fie aplicat după alegeri. Probabil bătrânul comunist a apelat la oameni și după ce Putin a spus că fracțiunea comuniștilor este una impotentă, care știe doar să copie și nu poate face nimic mai mult, precum și nu au idei de dezvoltare, fiind de fapt niște amărâți de conservatori.

Oricum, comuniștii vor lua cele mai mule voturi, pentru că mulți spun ”să revină comuniștii la putere cât mai repede”. Nu o spun doar oamenii simpli, dar o spun și cei care au afaceri. Toate acesta se spun doar din deprindere, crezându-se că echipa comunistă e aceeași și ar putea face ceva pentru Moldova.

Partea negativă la comuniști este că nu mai au echipă și nu iese nimeni în față care ar putea fi numit premier, sau chiar președinte de țară. Cred că ei vor merge în această campanie cu Vladimir Voronin în funcție de președinte, chiar dacă despre el se spune că e grav bolnav, iar cei din cercurile sale ar fi confirmat.

Pe de altă parte, nu cred că socialiștii lui Dodon vor să pună mâna pe multe %. Cred că ei mai degrabă vor câteva de trecere, pentru a intra 4 ani în Parlament, după care să se ridice până la luarea majorității peste 4 ani. Acest plan este real și s-ar observa că ei gândesc în perspectivă și nu se aruncă după mult.

Socialiștii mai au nevoie de câțiva ani pentru a acumula puncte și pentru a-și schimba tactica de luptă. În primul rând trebuie să-și identifice propriile texte, deși aflându-te pe stânga e greu să nu strigi ”Mir, Trud, Mai”, pentru că ziua de 1 mai a fost ridicată la rang de sărbătoare socialistă, chiar dacă este în cinstea unui eveniment de pe alt continent.

La socialiști este negativ faptul că până acum nu a fost promovată o echipă, deși la anumite evenimente participă potențiali conducători. Probabil pentru ei acum nu este o prioritate, cunoscând că nu vor lua atât de mult și nu este nevoie de nimic altceva decât de promovat partidul ca să fie ușor de găsit în listă din cabina de vot.

Până la urmă, să ai multe sau puțin mandate nu are atâta importanță. Importat este ”să fie cu folos”, pentru că dacă ai 40 de mandate și din ei doar trei guralivi, care nu fac nimic altceva decât să sară la bătaie… nu are rost să mai minți lumea că vreai să guvernezi înspre binele lor.

Foto: noi.md

Distribuie acest articol