Shor spune că Vlad Filat i-a strâns degetele între ușă

Shor a susținut astăzi un mic briefing de presă la care a denunțat, repetat, că Vlad Filat este principalul beneficiar al milioanelor furate de la Banca de Economii. Totodată, a menționat că în viitorul apropiat va da nume de persoane și denumiri de firme care au mâncat din banii sustrași de la BEM, inclusiv analiști politici, surse media și tot așa mai departe.

Un lucru foarte important a fost practic recunoașterea lui Shor cu privire la contractarea unor credite de milioane direct pe firmele controlate personal, majoritatea având același sediu juridic. Pentru a explica acest aspect, Shor spune că a luat creditele pe firmele sale la insistența și în urma presiunilor exercitate de către Vlad Filat, iar toți banii au fost transferați în conturi offhore, la firme controlate de Vlad Filat și nașul Ion Rusu. Astfel, primarul de Orhei confirmă încă o dată traficul de influență exercitat de fostul premier.

La fel, Shor mai atenționează și despre perioada când Filat controla BEM din poziția sa de premier al RM, atunci când șef la bancă era comunistul Grigore G. Anume în perioada respectivă au fost sustrase sume considerabile și, dacă tot Filat a prins gustul banilor poporului asuprit, a continuat jaful inclusiv după ce Statul a pierdut controlul asupra BEM. Influența asupra adminsitrației noi a fost prin șantajul asupra afacerilor deținute de Shor în Moldova. Respectiv, Filat amenința tânărul milionar că-i închide toate afacerile dacă nu-l creditează prin schema bine cunoscută.

În aceeași ordine de idei, Ilan Shor face lumină și asupra sumei care s-a furat din sistemul bancar. Astfel, la mijloc este suma de peste 600 milioane de dolari, nu de un miliard, cum se vehiculează în prezent. El susține că miliardul este un mit.

Shor a mai vorbit și despre companie Kroll, firma care investighează chipurile furtul miliardului. Menționează că firma Kroll a făcut primul raport absolut doar în baza celor publicate în presă, iar în viitor nici nu intenționează să prezinte numele beneficiarilor finali ai milioanelor dispărute din sistemul bancar al Moldovei. În legătură cu aceasta, Shor este decis să contracteze o firmă care să caute banii furați de Vlad Filat.

La final, în calitate de răspuns pentru soția lui Filat, Shor s-a întrebat retoric dacă nu cumva anumite persoane s-au îmbolnăvit de la „cadourile otrăvite”, primite de fostul premier pentru a fi transmise apropiaților și amantei(lor). Apropo, aceste cadouri sunt parcate în ograda CNA, iar beneficiarii se în plimbă în prezent cu taxiul și transportul public.

Deci, ne așteptăm o perioadă fierbinte în dosarul BEM. Cele declarate astăzi nu doar că-l învinuiește și mai mult pe Vlad Filat, dar motivează și instanța de judecată să prelungească mandatul de arest

  

Distribuie acest articol
2 Comments