Shor finanțează și campania Maiei Sandu?

Ieri pe internet au aparut noi dovezi despre finantarea ilegala a Partidului Solidaritate si Actiune (pas), respectiv a candidatului comun Maia Sandu.

Astfel, vicele pas, Igor Grosu, a fost inregistrat in timp ce discuta cu omul lui Ilan Shor despre cum sa transfere banii si pentru cine mai trebuie de achitat pana pe data de 10 noiembrie 2016, acesta fiind termenul maxim cand mai pot fi efectuate plati pentru serviciile din campania electorala.

Audiind inregistrarea audio am primit si confirmarea la cele scrise de mine despre finantarea dubioasa a campaniei prezidentiale a candidatului unic, si anume adjunctul Maiei a explicat amanuntit procedura de efectuarea a tranzactiilor prin intermediul partidului, un mecanism legal de ocolire a Comisiei Electorale Centrale, repectiv cale perfecta de tainuire a donatorilor reali.


Grosu a explicat omului trimis de Shor ca partidul este verificat de CEC doar de doua ori pe an, dar candidatul zilnic, iar din acest motiv este mai bine ca toti banii sa ajunga mai intai la partid, dupa care sa fie virati sub forma de donatie pe contul bancar al candiatei la functia suprema in stat. In asa fel in calitate de donator apare partidul, nu Shor sau alte persoane.

Schema gandita/povestita de Grosu este una simpla si stupida. El crede ca dupa campania electorala nimeni nu se mai intoarce inapoi ca sa caute cum anumite sume au ajuns pe conturile Maiei Sandu, de parca prostia facuta nu mai poate fi sanctionata din cauza imunitatii prezidentiale.

Intrebat despre ce are de spus in privinta donatiei, Shor a declarat ca mereu a ajutat PLDM, iar donatia de 300 mii lei pentru pas a fost anume la rugamintea lor.

Pe de alta parte, pas neaga suportul de la Shor si spune ca la sediul partidului s-a prezentat o alta parsoana, nu aia din imagine publicata de Luchianiuc (el de fapt a scris ca imaginea nu corespunde). Totodata, pas nu neaga ca a existat o asa conversatie, sustinand ca Igor Grosu a avut asa intrevederi zilnic cu sute de cetateni (deci el consulta evaziunea zilnic!)

Vedem ca Ilan Shor nu a ramas doar finantarorul PLDM, dar a trecut si la Maia Sandu. Din ce motive… nici eu nu am inteles. Ba chiar sunt putin confuz.

In acest context, trebuie sa atrag atentia si asupra faptului ca bannerul cu “transprenta” este promovat pe online doar pentru a spala ochii oamenilor ca totul se face din donatii, pe cand, de fapt… Fara cuvinte!

Cert este ca dupa aceasta intamplare Maia nu mai poate pretinde la titlul de sincera si transparenta. Or, din cate am observat ieri, au negat suportul, nu si inregistrarea. Asta deja spune ca la pas nu exista sinceritate si nici transparenta. Grosu a vorbit cu “donatorul” si a tocmit cu el ca totul sa fie pe alta cale, deci asta inseamna ca tranzactia era deja acceptata, iar peste cateva zile banii sa fie pe cont (au ajuns pe 7 nov 16). Partea interesanta este ca Eugen i-a descopeirt la timp, iar Grosu este nevoit sa returneze toata suma incasata.

O sansa de spalare a Maiei Sandu este publicarea donatorilor pas, pentru a vedea si noi cine sunt sponsorii reali ai campaniei prezidentiale. Or, dupa cum povesteste pas, Grosu are zilnic intalniri de genul dat, insa noi nu vedem ca banii sa ajunga direct in contul prezidentiabil al Maiei Sandu. Despre cat aceasta este de legal… se va expune procuratura si instanta de judecata. Dar pana la o hotarare finala as dori sa vad toti donatorii din august pana acum.

Iata comunicatul pas:

Sîntem martorii continuării liniei de atac lansate cu participarea lui Ilan Șor, al cărui consilier este Viorel Melnic, cumătrul lui Igor Dodon. În acest context, venim cu cîteva precizări.

1. Materialul audio publicat recent de un blogger de tristă faimă și prezentat drept senzațional reprezintă o conversație obișnuită între domnul Igor Grosu și o persoană care a vizitat sediul PAS.

2. Reprezentanții PAS au conversații de acest tip cu sute de persoane în fiecare zi, în special atunci cînd trebuie explicată procedura de donație pentru partid. Practica de finanțare transparentă și directă a partidului este nouă și trebuie explicată cetățenilor. 

Comunicăm tuturor cetățenilor care vor să doneze că există două posibilități de a dona, atît în contul candidatului, cît și în contul PAS.

3. Înregistrările publicate pe rețelele sociale au fost realizate, din punctul nostru de vedere, pe căi ilegale. Depunem o plângere la poliție și procuratură pe marginea acestui caz. 

4. Precizăm că persoana care a fost la sediul PAS și care nu s-a prezentat nu coincide cu cea din imaginea oferită de bloggerul de tristă faimă ca fiind interlocutorul lui Igor Grosu.

Conversația demonstrează că cetățeanul din înregistrare este un provocator ordinar trimis cu intenția de a ne denigra. Noi nu am acceptat serviciile acestuia. Amintim că verificarea ulterioară a arătat că respectivul cetățean are probleme de integritate și PAS a returnat sumele primite.

***

Deci, din comunicatul pas puteti intelege si singuri urmatoarele:

  1. Conversatia a avut loc;
  2. Tot ce s-a vorbit este exact cum a scris si Eugen;
  3. Echipa Maiei Sandu strange bani pentru campanie prin intermediul partidului, desi ar trebui sa straga direct in fondul electoral.

Partea proasta este ca, desi pas confirma conversatia, mai multi sustinatori ai Maiei Sandu spun ca este o facatura si un montaj trist. Din fericire, eu cred de data aceasta pas, deoarece ei au primit in sediul lor omul lui Shor, au vorbit cu el si au negociat suma, iar sustinatorii nu stiu in realitate ce se intampla sub acoperisul de pe Mateevici, in sediul pas sau in alta parte unde Grosu se targuieste cu “donatorii”.

***

Eu nu pun inregistrarea audio, insa o puteti gasi la Eugen pe blog.

Daca veti asculta atent de tot, iar pentru asta nu aveti nevoie de urechi ascutite, veti auzi si despre faptul ca omul lui Shor a mai facut o tranzactie si in turul I, iar banii au ajuns cu bine si au fost cheltuiti cu succes de catre Maia Sandu (Grosu stie mai bine ce a facut cu ei). Dar, despre asta nimeni nu spune nimic. Toti se fac ca nu au auzit nimic. In schimb CEC si Procuratura au auzit. Astept sa vad daca se vor autosesiza, desi se vor teme de UE, Merkel si de americani.

A ingalbenit frunza de stejar…

P.S. O contradictie din comunicatul pas: ei scriu ca Igor Grosu a consultat sute si zeci de oameni cum sa doneze partidului sau direct pe contul de campanie, insa din rapoartele CEC aflam ca unicul donator ete partidul. Unde au disparut dar sumele incasate de la persoanele fizice? Grosu i-a convins asa de bine, incat toti au ales sa doneze partidului, nu direct Maiei Sandu?

Distribuie acest articol