Lansare: Semnătură digitală cu telefonul mobil

Acum telefonul mobil nu este doar un mijloc de comunicare prin apeluri Voce, SMS și Internet. De astăzi, Centrul de Guvernare Electronică, cu suportul Centrului Telecomunicații Speciale, Orange și Moldcell, a lansat ”Semnătura Mobilă”, care este un nou salt, destul de mare, a scoaterii birocrației și ruperii rândurilor de la ghișeele mai multor instituții de stat.

Având ”Semnătura Mobilă” nu mai trebuie să te duci la Oficiul Stării Civile sau la MAI să ceri un anumit document. Accesezi http://www.servicii.gov.md/, alegi serviciul de care ai nevoie și doar prin câteva click-uri faci comanda, apoi aștepți data când trebuie să ridici documentul. E atât de simplu!

Cu ”Semnătura Mobilă” vor fi posibil de semnat și un șir de acte fiscale, rapoarte, contracte și alte documente, fără a fi în țară. Oficialii de la eGov au afirmat că serviciul va fi disponibil și din străinătate, prin roaming. Premierul s-a arătat primul încântat de posibilitatea de a semna Dispoziții aflându-se în altă țară, atunci când trebuie de rezolvat o problemă stringentă.

Un lucru interesant este că Moldova de data aceasta a prins fruntea țărilor unde este posibil să soliciți și să semnezi documente cu telefonul mobil (Demonstrație găsiți pe www.privesc.eu). Astfel, Moldova este printre primele 7 țări din lume care a pus în aplicare ”Semnătura Mobilă”. Mă bucur că măcar la ceva suntem printre primii!

Operatorii de telefonie mobilă din Moldova sunt principalii parteneri la realizarea acestui proiect și deja se întrec în oferte pentru prestarea Serviciului ”Semnătura Mobilă”. Miza? Clientul care a procurat cartela prin care poate semna online, devine clientul Moldcell sau Orange pentru cel puțin 1 an (Cum arată cartela găsiți aici). Dar, Iurie Ţurcanu, coordonator tehnologic-şef în cadrul Centrului de Guvernare Electronică, a declarat că lucrurile merg spre aceea ca valabilitatea semnăturii electronice să fie prelungită de la un an la trei ani. Companiile de telefonie mobilă vor alerga în această cursă, în special dacă valabilitatea semnăturii va fi de 3 ani. Nu exclud că UNITE se va alătura, pentru că azi Moldtelecom a fost prezentat ca partener, însă nimeni de la acest operator nu a fost prezentat celor invitați la lansarea ”Semnăturii Electronice”.

Peste o săptămână operatorii Orange și Moldcell vor participa la un For internațional al operatorilor de telefonie mobilă, unde vor demonstra ”Semnătura Mobilă”, inclusiv prin roaming. Ținem pumnii pentru ei!

Ce trebuie să faceți pentru a putea utiliza Semnătura Mobilă?

În curând, Operatorii de telefonie mobilă vor lansa cartelele SIM special adaptate pentru ”Semnătura Mobilă”, iar fiecare doritor se va adresa operatorului Orange sau Moldcell, unde vor putea schimba actuala cartelă SIM pe una cu ”Semnătură Mobilă”. Operatorii au spus că schimbarea cartelelor va fi gratis, iar pentru a beneficia de semnătura va fi nevoie de achitat un abonament lunar, în dependență de câte semnături vor fi solicitate într-o lună. Cu ofertele pentru acest serviciu veți face cunoștință direct de la Operatori.

După evenimentul de azi, pentru care mulțumesc lui Tudor Darie (el m-a invitat), am motiv să-i laud pe cei de la eGov, asta după ce printr-un articol anterior i-am criticat un pic, și anume prin articolul: (FOTO) Designerii moldoveni: ”eGov pregătește pagini web cu aspectul anilor ’60. Dezastru!”

Alte detalii veți găsi la colegii mei, bloggeri, Elena Zgardan, Paul Sanduleac și Radu Lisița. Paul a avut și o întrebare, sper să scrie despre răspunsul care l-a primit.

A scris un articol la temă și Tudor Darie: O mină de aur pentru dezvoltatori web, bănci, Orange și Moldcell

Distribuie acest articol
2 Comments