Schemă trădată de Candu la Offline, în cazul Victoriabank?

Schemă trădată de Candu la Offline? Imagine: Jurnal.md
Schemă trădată de Candu la Offline? Imagine: Jurnal.md
PublikaTV a publicat astăzi o știre prin care se anunță că 26,75% din acțiunile Victoriabank au fost vândute unui cetățean rus, proprietar al firmei Generashon Financial B.V. din Olanda. Știrea a fost preluată de pe Adevărul.md, ziarul și pagina online care lucrează acum cel mai bine și ajută la reforma justiției, prin publicarea materialelor despre averile impunătoare a judecătorilor.

Trecând din nou la temă, amintesc că pe data de 26 octombrie am participat la offline cu deputatul democrat, Adrian Candu, unde am băut un ceai împreună cu alți colegi (precizare pentru cei care spun că bloggerii sunt îndopați la offline). Despre Offline a scris Eugen, Maia, Ana și alții. Nu voi da multe detalii despre cine este Candu, ce face în Parlament și al cui fin este. Toate astea găsiți aici, aici și aici.

Eu doar pot să spun că Candu este slugă devotată a președintelui nerecunoscut al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, despre care se spune că este căutat de Interpol, dar dovezi nu sunt în acest sens.

Despre acel offline, legând cu vânzarea celor 26% din acțiunile Victoriabank, voi menționa faptul că tânărul deputat a explicat de ce în Moldova operează multe companii offshore cu sediul în Olanda. Astfel, Moldova are încheiat un acord cu Olanda, prin care firmele olandeze care activează pe teritoriul RM nu achită anumite taxe, pentru dividente și alte impozite. Azi aflăm că % din prima bancă de la marginea Moldovei au plecat către un rus, proprietar al unei companii olandeze. Potrivit unei scheme, publicată în presă, Plahotniuc ar deține mai multe companii offshore în Olanda, cu ajutorul cărora lucrează pe teritoriul RM, inclusiv prestări servicii mai multor companii de stat, inclusiv servicii bancare prin Victoriabank.

Vă întrebați ce se ascunde sub această schemă?

În practica din Moldova este cunoscută noțiunea de ”Cumpărător de bună-credință”, des utilizată în mai multe scheme. Aceasta implică înstrăinarea unui bun de mai multe ori, iar cumpărătorul final nu mai poate fi obligat să întoarcă bunul, deoarece este de bună-credință și nu se poate de atentat la proprietatea acestuia.

Deci, Plahotniuc ar fi vândut % la începutul acestuia an către cumnatul lui Platon. Cumnatul lui Platon a vândut rusului, iar rusul va vinde acele % firmei din Olanda, care nu achită impozite aici în Moldova pentru nimic.

Discutând cu persoane din anturajul lui Plahotniuc, juriști, am înțeles că Platon și Plahotniuc au făcut schimb de bănci, pentru o perioadă mică. Eu înțeleg această mișcare astfel: Plahotniuc ar fi vândut % din Victoriabank către cumnatul lui Platon, iar pentru a se asigura că nu rămâne fără ”avere”, pe care a obținut-o suspicios, a luat sub aripa sa o bucată din banca lui Platon, sau poate chiar toată (Deja aș recomanda presei să verifice dacă au fost mișcări la banca lui Platon, privind înstrăinarea %). Acum, că % au făcut acest circuit și iată, iată vor ajunge probabil la firma olandeză, Plahotniuc urmează să restituie lui Platon bucata de pâine, iar el nu va putea fi atins pentru acele % ”luate” de la Țopi, așa cum spune Mocanu și aceștia de câțiva ani.

Probabil Candu a trădat schema la întâlnirea cu bloggerii. Nu cred să fi fost intenționat, probabil o fi fost din neglijență.

Despre acordul cu Olanda am discutat și cu un fost ministru, care a confirmat că a fost semnat așa ceva, iar documentul poate fi găsit la Ministerul Economiei.

Din discuțiile avute cu cineva de la banca lui Platon am înțeles că între cele două bănci este acum o prietenie foarte strânsă, dar nu se simte o schimbare a politicilor de activitate și nici o presiune din partea unui alt proprietar, despre care spun că nu ar exista.

Distribuie acest articol