SCHEMĂ / Maia Sandu vorbește despre donatori? Ia vedeți din ai cui bani s-a lăfăit când era la PLDM!

Acum seara Maia Sandu a spus la Moldova 1 că oamenii de afaceri au finanțat partidele în care s-a aflat Igor Dodon, uitând să menționeze și despre luxul în care s-a lăfăit când era la PLDM.

Astfel, potrivit anticorupție.md, printre donatorii generoși ai partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 sunt fondatori și angajați ai mai multor companii care fac afaceri cu statul.

Analiza rapoartelor financiare depuse la CEC de formațiunile politice intrate în Parlament au scos în vileag faptul că patronii, managerii sau angajații de rând ai unor firme câștigătoare a unor licitații publice bănoase se numără printre sponsorii darnici ai partidelor. Unele dintre aceste companii au semnat contracte de achiziții publice importante chiar în toiul campaniei electorale.

Legătura dintre donatori, partide şi licitaţii câştigate, la prima vedere, nu este una directă, dar, întâmplător sau nu, angajaţi ai mai multor agenţi economici care au obţinut contracte cu statul în domeniul sănătăţii, au vărsat contribuţii financiare tocmai către partidul din care face parte ministrul Sănătăţii (PLDM), iar salariaţii unor beneficiari ai licitaţiilor din construcţii sau asistenţa socială – au contribuit la bugetul partidului din care fac parte miniştrii care conduc aceste domenii (PD).

Acelaşi tablou se profilează şi la nivel local – reprezentanţi ai unor agenţi economici care au obţinut contracte pe bani publici au făcut donaţii către partidele din care fac parte liderii administraţiei publice locale. Unii experţi anticorupţie,cu care am discutat, nu exclud faptul că anumite licitaţii sunt influenţate de cei care diriguesc treburile publice şi unele câştiguri ar fi din start condiţionate cu donaţiile către partide. Pe de alte parte, spun experţii, anumite surse ilegale sunt legalizate în campanii electrale în formă de donaţii către partidele intrate în cursa electorală.

Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au documentat agenţii economici, reprezentanţii cărora au făcut donaţii în scrutinul din noiembrie 2014 către partidele aflate la putere. Şi iată cum se conturează lucrurile.

DONATORI AI PLDM

pldm-1

„Cristal Clean” SRL – 1 milion de lei

Un milion de lei în puşculiţa PLDM a venit din partea lui R.C., angajat al „Cristal Clean”, o firmă apropiată liberal-democraților. Compania, care prestează servicii de spălare și călcare a lenjeriei pentru instituţii medicale, a fost fondată în decembrie 2010, pe când ministru al Sănătății era Vladimir Hotineanu, și de atunci câștigă aproape toate licitațiile publice anunțate de spitale pentru contractarea unor astfel de servicii.

Acum doi ani, „Ziarul de Gardă” a scris că Iulia Hotineanu, fiica lui Vladimir Hotineanu (care a obţinut un nou mandat de deputat, fiind al 14 pe lista PLDM la scrutinul din 30 noiembrie 2014) a fost una dintre fondatoarele firmei „Cristal Clean”. La scurt timp, Iulia Hotineanu, care deţinea, în 2012, o cotă de 25% din capitalul social al firmei, a fost exclusă din lista fondatorilor, partea ei fiind preluată de una dintre co-fondatoare, Cristina Mudrea, care, potrivit sursei citate, ar fi fina lui Vladimir Hotineanu și fostă colegă de facultate cu fiica acestuia. În prezent, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, Cristina Mudrea deţine 60% din firmă, alţi doi proprietari, cu câte 20% fiecare, fiind Mihail Enachi şi Francesco Paddu, cetăţean italian.

„Cristal Clean” a rămas apropiată însă de PLDM. Drept dovadă e donația extrem de generoasă făcută de angajatul firmei R.C., donație egală cu peste 20% din veniturile declarate de companie pentru anul 2012.

Întâmplător sau nu, la mai puţin de două săptămâni de ziua alegerilor, pe 18 noiembrie, „Cristal Clean” câştigă un contract gras, de 17 milioane de lei, în urma unei licitaţii anunţate de Spitalul clinic municipal din Bălți, potrivit site-ului oficial al Agenției Achiziții Publice.

Datele deschise publicate pe acest site arată că doar în 2014 firma a câștigat la licitații contracte de achiziții publice în valoare totală de peste 18 milioane de lei, privind prestarea serviciilor de curățenie pentru spitale. În 2013, în contul firmei au intrat și mai mulți bani publici – 53 de milioane de lei, cel mai mare fiind contractul în valoare de 16 milioane de lei încheiat cu Spitalul Republican.

„Delmar Construction” SRL – 940.000 de lei

Au făcut donații generoase pentru liberal-democrați și trei angajați ai firmei de construcții „Delmar Construct” – în total, 940.000 de lei, inclusiv 300.000 oferite de către directorul general al companiei, Andrei Cavcaliuc, care deține 10% din capitalul statutar al firmei. Întreprinderea aparține, în proporții de 80%, la doi cetățeni irlandezi, care dețin fiecare câte 40%. (Doc 2)

Firma s-a ales anul trecut cu un contract de 17 milioane de lei, bani publici, pentru reconstrucția blocului administrativ al Stației zonale de asistență de urgență „Centru”. La sfârșitul lunii mai 2014, a mai fost semnat un acord adițional de peste 5,3 milioane de lei. Este cel mai mare contract obținut de „Delmar Construct” la o licitație de achiziții publice în ultimii doi ani.

„Algu Construct” SRL – 378.000 de lei

Generoși au fost și 14 angajați ai companiei „Algu Construct”, care au donat pentru liberal-democrați, în total, 378.000 de lei. Întreprinderea de construcții a avut un an bun în 2014, iar în plină campanie electorală, la începutul lunii octombrie 2014, a câștigat licitația publică pentru reconstrucția Spitalului Raional din Ștefan Vodă. Valoarea contractului depășește 20,4 milioane de lei. Un alt contract, de peste 20,3 milioane de lei, l-a obținut în martie 2014 pentru lucrări de reparație a Centrului de Sănătate Publică Chișinău. De fapt, toate licitațiile câștigate de companie în ultimii doi ani vizează reconstrucția sau reparația unor instituții medicale din Chișinău și din țară. Ministrul interimar al Sănătății, Andrei Usatвi, este reprezentul PLDM.

„Algu Construct”, fondată de Danu Iliev și administrată de Andrei Țânțari, este o firmă de construcții care are ca domeniu de activitate și comerțul cu  materiale lemnoase. Compania a intrat în vizorul public după ce o serie de investigații jurnalistice realizate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au scos la iveală o schemă frauduloasă prin care Andrei Țânțari intenţiona să pună mâna pe mai multe hectare de pădure la Dănceni și Sociteni, aflate la doar 5 km de capitală. În schemă apare și Alexandra Usatâi, soţia ministrului Sănătăţii, Andrei Usatâi, membru PLDM, dar și Silvia Volosatâi, şefa secţiei Investiţii şi Administrarea Proprietăţii Publice, din cadrul Ministerului Sănătaţii.

Compania „Algu Construct” SRL ar fi construit vile pentru mai mulţi demnitari pe terenuri împădurite, în apropierea taberei de odihnă pentru copii „Poienița Veselă”, deși legea interzice ridicarea construcțiilor capitale în păduri.

„Pro ex 2005” SRL – 360.000 de lei

Un alt donator al PLDM este administratorul firmei de construcții „Pro ex 2005”, Pavel Plămădeală, care a dăruit formațiunii 360.000 de lei. Compania aparține, în proporții egale, femeii de afaceri Larisa Papanga și unei societăți comerciale din România.

De pe site-ul Agenției Achiziții Publice aflăm că pe 6 mai 2014, „Pro ex 2005” a câștigăt o licitație publică pentru un contract de peste 30,4 milioane de lei privind construcția unei săli polivalente la Centrul sportiv din orașul Hîncești, la solicitarea Consiliului raional Hîncești. La o zi diferență, pe 7 mai 2014, „Pro ex 2005” mai câștigă o licitație, de peste 11,4 milioane de lei, pentru lucrări de reparație a rețelelor de ventilare, condiționare și electrice la Spitalul raional din aceeași localitate.

Preşedintele raionului Hîncești, Grigore Cobzac, a candidat în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 pe lista Partidului Liberal Democrat din Moldova și a intrat în componența actualului legislativ. Cobzac a fost în perioada 2010-2011 membru al Parlamentului, dar și-a dat demisia în favoarea funcției de președinte raional.

„Lozval Construct” SRL – 230.000 de lei 

S-a ales cu contracte cu statul și „Lozval Construct”, care a câștigat mai multe licitații publice în raionul Strășeni. Ion Lozovanu, care e fondator și director al firmei (în care deține 50%, alte 50% aparținвnd Valentinei Botnaru), a donat PLDM la scrutinul din toamnă 230.000 de lei.

Doar în 2014 pe conturile „Lozval Construct” au intrat peste 40,6 milioane de lei, bani publici. Majoritatea licitațiilor câștigate de această companie au fost organizate la cererea Aparatului Președintelui raionului Strășeni. Președintele raionului, Petru Volosciuc, este membru al Consiliul Politic Naţional al PLDM.

Ultima licitație pe care firma a câștigat-o în 2014 a avut loc cu o lună înainte de alegeri, contractul de 223.000 de lei fiind ulterior suplimentat cu un acord suplimentar, pentru încă 77.600 de lei. Banii au fost alocați de autoritățile din Strășeni pentru lucrări de reparație a Centrului de Plasament și Reabilitare din satul Micleușeni.

„Eurogalex Prim” SRL – 230.000 de lei

Tot 230.000 de lei și tot pentru PLDM a donat în campania electorală și Ana Tăburceanu, angajată a firmei de construcții „Eurogalex Prim”. Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, societatea a fost fondată în 2008 și aparține familiei Ciocoi. Compania și-a propus să câștige în 2014 mai multe licitații publice privind achiziționarea lucrărilor de reparație și de reconstrucție a unor instituții publice.

Doar în 2014, pe contul companiei au intrat peste 20,6 milioane de lei în baza unor contracte cu statul, potrivit informațiilor de pe pagina web a Agenției de Achiziții Publice. Doar din semnarea unui contract în luna iunie 2014, conturile firmei s-au îngroșat cu peste 7,5 milioane de lei, în urma unui contract semnat cu ICCPC „ColprodCoop” pentru lucrări de reparație.

Întâmplător sau nu, dar cu trei zile înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie, „Eurogalex Prim” semnează unul dintre contractele cele mai importante pe care le-a încheiat în 2014, în valoare de peste 1 milion de lei. Banii publici au fost dați firmei pentru lucrări de construcție a mansardei și de consolidare a clădirii Primăriei din satul Ciorescu, o localitate din suburbia Chișinăului. Primarul satului Ciorescu, Ivan Scripnic, este membru PLDM.

Tot pe anticorupție.md puteți vedea și lista finanțatorilor PDM, precum și a altor partide perindate în jurul puterii.

Ce ține de finanțarea campaniei prezidențiale a Maiei Sandu, trebuie să menționez că /pas/ tăinuiește lista finanțatorilor, iar în rapoarte sunt incluse doar donațiile de la partid pe contul candidatei, nu și donațiile făcute pe conturile partidului. Acum, legal, este greu de aflat cine sunt donatorii adevărați ai campaniei prezidențiale, însă vom ajunge și în ziua când o investigație va scoate la iveală lista firmelor „donatoare”.

Distribuie acest articol
4 Comments