SA Vinuri Ialoveni are un nou administrator

slide03

Este oficial, SA Vinuri Ialoveni are un nou administrator al procesului de insolvabilitate, după ce un grup de creditori, membri ai Comitetului, s-au judecat timp de peste un an în vederea numirii unei administrații care să nu permită distrugerea întreprinderii.

Pe data de 4 februarie 2013 a fost numit de către Curtea de Apel Chișinău noul administrator, care are susținerea a 76% din membrii Comitetului Creditorilor, votat încă în luna decembrie.

Procesele de judecată au început din data de 19 decembrie 2011, când Curtea de Apel Economică a demis administratorul procesului de insolvabilitate și a numit ilegal un alt administrator. În luna martie 2012 Curtea Supremă de Justiție, pe data de 6 a casat Încheierea CA Economice și a dispus ca în termen de 10 zile să fie identificată candidatura noului administrator, cu respectarea rigorilor legii insolvabilității. Cu toate că dreptul exclusiv privind înaintarea candidaturii este al Comitetului Creditorilor, pe data de 7 martie 2012 aceeași Curte de Apel Economică, același judecător a renumit în funcție persoana care a fost numită și la data de 19 decembrie 2011.

Ca și în cazul 19 decembrie 2011, la data de 7 martie 2012 au fost încălcate aceleași proceduri legale de către judecător. Suspiciunea membrilor Comitetului creditorilor este că Încheierea din 7 martie 2012 a fost emisă cu data din urmă, deoarece cel puțin la data de 14 martie 2012 nu se cunoștea despre existența acesteia, inclusiv la ședința privind identificarea noului administrator nimeni nu a spus că cu 7 zile înainte ar fi fost deja numit un administrator al procesului de insolvabilitate, nimeni altul decât tot acel care a fost numit ilegal anterior.

Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a casat și Încheierea din 7 martie 2012. Însă, din momentul desființării CA Economice, dosarul de insolvabilitate a trecut la Curtea de Apel Chișinău, după competență, unde la data de 6 iunie 2012 a fost numit un alt administrator decât cel înaintat de Comitetul creditorilor, conform procedurii Legii insolvabilității.

La data de 5 decembrie 2012 Curtea Supremă de Justiție a casat și Încheierea Curții de Apel Chișinău, prin care a numit la data de 6 iunie 2012 ilegal noul administrator al fabricii de vin, obligând Comitetul ca în termen restrâns să înainteze candidatura noului administrator.

În termen, Comitetul a prezentat Curții de Apel Chișinău și Curții Supreme candidatura noului administrator, iar la data de 4 februarie anul curent a fost numit de către instanța de insolvabilitate, având suportul a 75% din membrii Comitetului creditorilor.

La ședința Comitetul creditorilor din decembrie 2012 membrii și-au reiterat poziția că fabrica de vinuri din Ialoveni trebuie să fie repornită, mai cu seamă că este o fabrică unicat în spațiul CSI, care produce vinuri heresate, apreciate în fostul spațiu sovietic. La fel, s-a spus accent pentru păstrarea și crearea locurilor de muncă, iar în termen scurt întreprinderea să iasă din insolvabilitate.

Noul administrator are un CV de invidiat, având studii în Europa, cursuri de perfecționare și implicări în diferite proiecte investiționale. Sarcina principală a administratorului este elaborarea unui plan de afaceri, pentru a reporni fabrica și pentru a începe producerea de vinuri.

În sfârșit, membrii Comitetului creditorilor au găsit limbă comună și au decis că calea distrugerii fabricii de vinuri nu este cea mai bună pentru a scoate banii, iar în acest caz toți au de pierdut. Inițiativei majorității creditorilor s-au alăturat și reprezentații Statului, care au votat pentru numirea noului administrator și au expus poziția prin care acceptă ca fabrica să fie ”reînviată”.

Menționez că Statul deține 60% din acțiunile SA Vinuri Ialoveni.

În perioada următoare urmează să fie petrecută ședința Comitetului creditorilor, unde se vor trasa obiectivele și scopul întreprinderii, reflectat din interesele creditorilor, care este bine definit – fabrica de vinuri din Ialoveni trebuie să funcționeze.

Despre alte informații voi reveni pe parcurs. La moment doar atât pot comunica. Mulțumesc tuturor pentru implicare și înțelegere, inclusiv băncii.

Distribuie acest articol