Să nu credeți ce spune vulpoiul Dumitru Diacov

Presa a intrat in criza de stiri in ultimele doua saptamani din cauza netransparentei “negocierilor” dintre PD-PPEM si PL, iar din acest motiv trusturile sunt gata sa puna pe post toate prostiile politice. Un exemplu este si participarea lui D. Diacov la emisiunea inPROfunzime.

Vulpoiul democrat a fost siret si de aceasta data, oferind chipurile detalii interesante despre urmatoarea formula de guvernare. In realitate, insa, el si-a batut joc de jurnalisti si i-a bagat pe o pista greșită. In aceste zile toti vor discuta despre un premier al PD, precum si despre “Plahotniuc premier”, oferindu-se asa teme de discutie in societate si formandu-se impresia ca partidele au ajuns in sfarsit la un consens in procesul de negocieri, pe cand ei nici nu au identificat sinucigasul care este gata sa fie sef de cabinet pana in martie 2016 (nici nu au nevoie).

1. De ce PD nu va inainta premierul?

Protestele stradale, presiunea partenerilor externi si proasta imagine a democratilor nu avantajaze cu nimic partidul condus de Marian Lupu, mai ales ca ei niciodata, din cate tin minte, nu au detinut importanta functie de Prim-ministru. Probabil nici nu au dorit acest lucru, deoarece implicarea directa in fruntea Statului, in conditiile actuale, cand nu sunt bani nici de salarii si pensii, este o piedica pentru orice formatiunea politica.

2. De ce Plahotniuc nu va fi premier?

Omul a inteles ca implicarea in viata politica i-a furat zilele apte de munca si i-a distrus afacerile, iar din acest motiv a decis sa se retraga in vizuina sa, in care a stat pe timpul guvernarii comuniste, pentru ca este mai comod sa traga sforile de acolo, decat sa iasa in fata si sa se dezgoleasca politic in fata tuturor. Nu trebuie sa spunem ca Plahotniuc nu ar face nimic daca ajunge premier, insa ar fi mai bine sa ne limitam la ce avem, fara sa-l mai avansam pe un Vlad in fruntea Guvernului. Este prea mult pentru o tara atat de mica si extrem de saraca.

3. Ce vor face PD, PPEM si PL?

Aceste trei partide vor trage de timp pana in martie 2016. Mai avem un pic si intram in perioada sarbatorilor de iarna, cand nimanui nu arde de politica, apoi vine vacanta parlamentara, dupa care se apropie si data de 16 martie 2016 – expira mandatul lui Timofti, iar alegerile anticipate sunt in pragul formatiunilor politice. Pana atunci, insa, va ramane acest Guvern interimar, cu toate problemele de conducere asumate de catre Partidul Liberal (Brega-premier interimar). Planul acestor trei ar putea fi stricat doar de Curtea Constitutionala, care ar putea constata ca anticipatele pot veni pana in martie 2016 (o sesizare in acest sens a fost depusa de PSRM, neexaminata pana in prezent).

4. PD, PPEM si PL sunt gata sa mearga pe mana alegatorilor.

Data alegerilor va fi stabilita dupa pronuntarea CC. Acestea ar putea fi in luna februarie 2016, in cazul daca inalta Curte spune ca pot fi organizate in conditile actuale, sau in aprilie 2016, daca nu se alege Presedintele Tarii. Evident, cele mai avantajoase sunt alegerile din aprilie.

Scuza principala pentru toate belelele de pana atunci va fi: “Am avut un Guvern interimar, iar din aceasta cauza nu s-a putut face nimic pentru tara”.

In acest context, ar trebui sa fiti atenti la cele spuse Diacov. Nu va aruncati repede sa-l citati, pentru ca astfel faceti jocul lui si al celor trei partide. Ei au nevoie ca societatea sa creada ca exista negocieri si se doreste investirea unui nou Guvern, chiar daca in realitatea nu se intalnesc si nici nu discuta. Ei asteapta decizia Curtii Constitutionale, in dependenta de care vor face urmatorii pasi politici.

UPDATE: Curtea a hotarat ca pot fi anticipate chiar daca au ramas mai putin de 6 luni pana la alegerea Presedintelui:

Distribuie acest articol
2 Comments