Să fie clar! Dacă Leancă nu este votat, e pentru că Vlad Filat NU a vrut

Vineri va fi prima încercare de investire a noului Guvern. Mai degrabă, încercarea va fi farsă pregătită pentru Iurie Leancă. Ieri am discutat cu un sociolog despre unii miniștri „propuși” în cabinetul L2. Evident, am căzut de acord că unii miniștri sunt puși în listă special să nu fie desemnat noul Guvern, iar la următoarea rudă să fie înaintat alt candidat.

1. Iurie Leancă poate fi desemnat premier doar dacă obține și voturile Partidului Liberal. Despre asta știu toți, inclusiv și Vlad Filat. Dar, liderul PLDM preferă să respingă până în prezent ideea ca Ghimpu să facă parte din noua Alianță. Cel care a pus piciorul în prag este Vlad Filat. Scopul acestuia este ca Leancă să nu ajungă premier, iar la următoarea rundă să înainteze un candidat consultat și acceptat de Voronin. Filat merge înainte cu obsesiile sale ce țin de posturile înalte.

2. Ne-alegerea lui Iurie Leancă nu se va lăsa cu supărare din partea lui. Acesta va trece liniștit peste înalta trădare, însă va face o relansare politică cu un proiect ambițios, alături de câțiva colegi din PLDM. Despre asta am aflat de la unele surse din PLDM, convinse că Moldova nu trebuie să aibă un premier desemnat co votul comuniștilor. Or, din 2007 până acum s-a tot scandat „Moldova fără Voronin, Moldova fără comuniști”, iar acum, după ce s-a reușit doborârea comuniștilor pe cale democratică, Vlad Filat încearcă să readucă comuniștii la putere pe ușa din față, deschis și în văzul tuturor. Ba chiar am observat că sursele media ale PLDM deja au început campania de „liniștire” a opiniei publice despre o eventuală cădere a lui Iurie Leancă. Se vede că acoliții lui Filat sunt deja cu gândul la putere și fotolii, garantate doar de către comuniști.

3. Unii probabil se întreabă de ce Leancă a acceptat să fie candidatul, știind despre cele pregătite pe la spate de către colegul și „prietenul” său Vlad Filat. Leancă a acceptat să fie candidatul pentru a demonstra tuturor cine este cel care nu vrea o adevărată guvernare democrată, bazată pe principiile europene, normale.

4. Vlad Filat nu vrea să iasă în fața tuturor să-și asume răspunderea pentru nedesemnarea lui Iurie Leancă. El dorește să arate că acesta a căzut din cauza altor convingeri ale comuniștilor, fără să recunoască despre ceea că de fapt tot scenariul este pus la punct de mult timp, de „negociatorii” PLDM și PCRM.

5. Deci să fie clar! Leancă nu va fi desemnat pentru că nu vrea Vlad Filat. Din nefericire, acesta din urmă nu vrea să-l cheme pe Ghimpu la masa de negocieri, iar pentru runda doi are deja un candidat agreat cu partenerii strategici din PCRM. Noul candidat al PLDM nu va fi votat de Iurie Leancă și de încă minim 4 deputați liberal-democrat.

Distribuie acest articol