Rusia se retrage, sau pregătește un nou scenariu?

RusiaDupă vizita securistului Valeriu Lazăr la Moscova pare că ”Muma Rusia” se retrage și începe a da semne de împăcare, însă nu înțeleg pe fondul cărei cauze.

Cu siguranță politica Rusiei nu a fost influențată de moldoveni, sau de lacrimile producătorilor de vinuri și legume din Moldova, care în mare parte tot ruși sunt. Mai curând politica expansionistă a noului Imperiu, numit și Uniunea Vamală, a fost tulburată de presiunile venite dinspre Uniunea Europeană. Nu exclud că a jucat un rol importat și victoria lui Merkel, în alegerile din Germania.

Așadar, primul semn de împăcare este prelungirea contractului de livrare a gazului natural încă pentru un an de zile, chiar dacă Rogozin ar fi amenințat la Chișinău că vom îngheța de frig în iarna ce vine.

Un alt semn de împăcare este că în termen scurt vor fi reluate exporturile din vinuri și alte băuturi alcoolice pe piața din Rusia, unde cererea produselor moldovenești încă este mare, chiar dacă pe piață sunt și alți producători, din alte țări, având aceeași calitate.

Revenire vinului moldovenesc pe piața din Rusia nu este garantată de Usatîi, sau de alți oameni de afaceri și nici de miniștrii noștri, însă este cert că așa se va întâmpla, atât timp cât oamenii de afaceri și oficialii spun același lucru. Mai mult, săptămâna viitoare spre Moscova pleacă încă o delegație, de data aceasta a oamenilor de afaceri, care vor pune punctele pe ”i” în problema exportului de produse alcoolice și legume.

A rămas de rezolvat doar problema cetățenilor RM care muncesc, din greu, la Moscova. Discutam cu cineva și persoana îmi spunea că rușii nu vor putea face nimic fără brațele de muncă ieftine venite din Moldova, iar din 92 până acum, de când moldovenii au găsit acolo sursă de venit, mulți ruși au uitat deja ce este munca fizică și au ales munca de birou, printre hârtii, lăsând munca grea pe seama moldovenilor și alți imigranți. Așadar, în cazul când moldovenii vor fi alungați din Rusia, ei se expun, pe bună dreptate, unui pericol național deoarece rămân acolo imigranții din țările cu cetățeni înclinați spre producerea atentatelor teroriste. Pe plan economic este riscul ca mai multe companii, conduse de oameni influenți din Rusia, să rămână fără brațe de muncă ieftine, iar în timp scurt s-ar putea prăbuși afaceri întregi.

Rușii înțeleg foarte bine pericolul, dar la fel de bine înțeleg că totuși Moldova se îndreaptă cu pași fermi spre UE, fără a călca strâmb așa cum au procedat alții.

Mai sus am menționat despre factorii externi și cred că rușii s-au pus pe gânduri după ce un oficial european a declarat că fiecare presiune rusă grăbește integrarea Moldovei în UE și obligă Uniunea să accelereze anumite procese. Probabil din aceste considerente Rusia s-a gândit că mai are la dispoziție ani buni, minim 5, în care încă-și poate crea scenarii și planuri de acțiuni în privința Moldovei.

Oricum, ceva nu mă lasă să cred că Rusia ne va lăsa în pace și va accepta o Moldovă partener în afaceri, o sursă de legume și fructe bune, un izvor de vin calitativ și ieftin. Ceva mă împinge să cred că se pregătește un alt scenariu, în care noi, moldovenii, ne vom gâtui singuri.

Distribuie acest articol