Replica: Chiar nu e clar că nimeni nu-l vrea pe Lupu?

Astăzi am fost invitat la emisiunea Replica, în calitate de blogger.

Invitați la emisiune au fost domnul Ion Hadârcă (PL), Valeriu Streleț (PLDM), Dumitru Diacov (PDM) și Iurie Muntean (PCRM). Dintre bloggeri au mai fost invitați Eugeniu Luchianiuc, Vlada Ciobanu, Ion Grosu, Vasile Dosca; Ernest Vardanian în calitate de analist politic, și am discutat despre candidații la șefia statului și eventualele alegeri.

Pe tot parcursul emisiunii au fost aruncate săgeți între V. Streleț și I. Muntean. Privind dintr-o parte, am înțeles că săptămâna trecută a apărut o neînțelegere între PLDM și PCRM, iar acum sunt supărați unii pe alții. Chiar mi-a plăcut întrebarea comunistului Iurie – ”De ce nu a fost demis Lupu joia trecută?” .

După mine, întreaga problemă este personajul Desenului animat numit ”AIE și candidatul inamovibil – Marian Lupu”. Așa cum am spus și în cadrul emisiunii – PLDM și PCRM nu-l vor pe Lupu la șefia statului (iar acest lucru este clar cu ochiul liber pentru toți, fără să mai fii membru  de partid)Ceea ce ar însemna să-l faci pe acesta Împărat iar pe Plahotniuc Prinț; PDM ”este” gata să renunțe la Marian Lupu și să negocieze un candidat de compromis; PL nu renunță la prevederile Acordului deoarece dacă Lupu nu trece în fruntea statului, atunci Mihai Ghimpu nu mai devine președintele Parlamentului, iar din calitatea sa simplă de deputat riscă să piardă mult din electorat, fiindcă va fi văzut și auzit mai puțin, sau doar la presa afiliată partidului.

Am recomandat dl Dumitru Diacov să-l îndemne pe M. Lupu să renunțe oficial la calitatea de candidat al AIE. Acesta să depună o cerere la Consiliul Alianței, sau să iasă la TV, în fața poporului și să spună: ”Oameni buni, mă retrag, doresc să ieșim din această criză politică și să conlucrăm cu toții în Parlament pentru a scoate țara și din criza economică”.

Nu cred că Diacov îi va transmite aceasta lui Lupu, deoarece nici PDM și nici PL nu vor să renunțe la acest candidat, invocând faptul că se încalcă prevederile Acordului AIE. Ernest Vardanian a spus destul de clar: ”Oare acest acord este ceva sacru care nu poate fi modificat?”.

Cele patru partide trebuie să se întâlnească, să găsească cu adevărat un candidat de compromis, nu unul care trebuie să fie numit tot de PDM, pentru că așa scrie Acordul. Dar, cum am spus și în cadrul emisiunii, comuniștii nu vor veni la negocieri până când PDM, PL și PLDM vor renunța oficial la candidatul său, Marian Lupu. Chiar am explicat de ce PCRM nu-l va vota pe Lupu. Iurie Muntean a afirmat în cadrul emisiunii că ceea ce am spus este un adevăr.

Sper că în următoarele zile, liderii politici și partidele parlamentare să găsească un candidat de compromis și să nu pună Statul la cheltuială, fiindcă cu 40 mln lei putem face multe lucruri. De la început ar putea începe cu reparația unei case de la Lipcani (foto), în care locuiesc cetățeni ai RM, care sunt supuși pericolului ca cărămizile acestui bloc locativ să le fie și mormânt. Ah da, scuza va fi – nu avem bani!

Deci, stimați lideri politici, alegând între Lupu și bunăstarea țării, recomand să alegeți bunăstarea. Chiar nu e clar că nimeni nu-l vrea pe Lupu?

Să nu uităm că PDM în campania electorală a promis ”Bunăstare. Respect. Progres.”. Să cheltuim câte 40 mln lei la fiecare 4 luni nu este Bunăstare, să fim serioși!

PS: De astăzi, puteți vedea emisiunea Replica și pe Privesc.eu, în fiecare duminică, de la ora 18:30.

www.gandrabur.net

Distribuie acest articol