Raportul Kroll bate în Vlad Filat și Victor Bodiu. Documentul a fost trecut la SECRETE

658x0_BODIU

Banca Națională a Moldovei a publicat un comunicat prin care informează publicul despre câteva momente din raportul firmei internaționale care a efectuat o cercetare minuțioasă la Banca de Economii, la inițiativa și insistența lui Iurie Leancă, fost premier al Republicii Moldova.

Potrivit raportului, problemele de la Banca de Economii au început în anul 2012, cu amploare până când Filat a fost doborât din fruntea Guvernului. Același raport mai menționează că, cineva a încercat să preia controlul asupra BEM, precum și asupra UN și Banca Socială. Raportul denotă faptul că încercarea deposedării Statului de Banca de Economii a fost prin măsuri meschine, îndreptate să jupoaie Republica Moldova și să o lase cu o gaură extremă în sistemul bancar, care să ducă inevitabil la prăbușirea în lanț a tuturor băncilor din țară, fie cu capital de stat, fie private. Pe scurt, s-a dorit acapararea BEM fără a achita pentru aceasta nimic. Au crezut că Moldova au bănci care se dau gratis!

Raportul Kroll bate puternic în Vlad Filat și Victor Bodiu. Primul a fost în perioadă respectivă premier – cu degetele pe toate butoanele din sistemul bancar, președinte al Comitetului de stabilitate financiară. Respectiv, Filat cunoștea tot ce se întâmpla la BEM. Pe de altă parte, direct din fotoliul de Președinte al BEM, Victor Bodiu, bunul prieten al lui Vlad Filat a gestionat Banca anume în perioada în care Kroll spune că au început și s-au „dezvoltat” cele mai mari probleme în instituția bancară pe care o „conducea”.

Dacă să ne uităm în urmă, vedem cum Filat a încercat să fugă de responsabilitatea legată de BEM. Deși a fost informat despre problemele de la BEM, acesta nu a întreprins nimic, dar a preferat să paseze problemele în curțile altora.

La această temă, am găsit o știre mai veche de pe JurnalTV, cu următorul conținut:

„După ce ex-ministrul Finanțelor a făcut publice scrisorile în care îi avertiza încă în 2012 pe demnitarii responsabili de securitatea statului, despre pericolele ce planau asupra Băncii de Economii, nimeni dintre oficialii vizați nu vrea să spună de ce nu s-a întreprins nimic pentru a proteja proprietatea publică. Mai mult. Premierul de atunci, astăzi deputatul Vlad Filat, sugerează că de fapt, responsabilitatea i-ar aparține tocmai lui Veaceslav Negruța, cel care până în 2012 administra pachetul statului la BEM. La rândul lor, procurorul general și purtătorul de cuvânt al șefului statului, refuză să explice de ce apelurile ministrului Finanțelor au rămas ignorate.

În scrisorile expediate în 2012 pe adresa Consiliului Suprem de Securitate şi a Consiliului Naţional de Stabilitate Financiară, ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, informa despre atacul raider produs în 2011 la Banca de Economii și prezicea că tranzacțiile dubioase cu achțiunile litigioase vor duce la devalizarea și cedarea de către stat a pachetului majoritar, ceea ce s-a și întâmplat în 2013. Negruța afirmă că tocmai din motiv că toate apelurile sale au fost ignorate, s-a văzut nevoit să-și dea demisia. Șeful de atunci al Consiliului Naţional de Stabilitate Financiară, ex-premierul Vlad Filat, nu spune de ce nu a întreprins nimic și sugerează că Negruța ar fi, de fapt, cel care ar trebui să răspundă.

Despre riscul apariției acestor probleme Negruța a avertizat în 2012 inclusiv Procuratura Generală. Ministrul explica amănunțit schema prin care în urma unor decizii judecătorești a fost preluat un pachet de 18,5 la sută de acțiuni ale BEM de la proprietarii de drept și avertiza că acesta va ajunge în mâinile acelorași persoane care vor prelua și controlul asupra acțiunilor pe care va fi nevoit să le cedeze statul. Așa cum s-a și întâmplat în 2013. Până la publicarea corespondenței oficiale, procurorul general afirma că nu a investigat situația la BEM pentru că nu ar fi existat sesizări că ar fi avut loc vreun furt.

După publicarea corespondenței oficiale din 2012, din care se vede clar că procuratura a fost sesizată în mod oficial despre ilegalitățile și riscurile de la BEM, de către un înalt funcționar de stat precum este ministrul Finanțelor, procurorul general nu mai vrea să răspundă de ce nu a reacționat.

Nu spune mai multe nici președinția. Nicolae Timofti, care este și șef al Consiliului Suprem de Securitate, a văzut acele scrisori în 2012, iar astăzi purtătorul său de cuvânt nu vrea să explice de ce nu s-a întreprins nimic.

Amintim că Banca de Economii a revenit în proprietatea statului la sfârşitul lunii noiembrie după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză la trei acţionari minoritari, care au contestat emisia suplimentară de acţiuni, din august 2013, în urma căreia statul a predat controlul asupra instituţiei. Decizia CSJ-ului a fost dur criticată de mai mulţi experţi, care au presupus că aceasta a făcut parte dintr-un întreg scenariu pus la cale pentru devalizarea băncii, pentru că instituţia a fost pusă pe brânci, iar statul va fi nevoit să scoată bani din buget ca s-o salveze.”

Anterior am scris și un articol despre faptul că până și președintele Nicolae Timofti a a cunoscut despre situația de la Banca de Economii, însă acesta nu a întreprins nimic. După cum relevă JurnalTV, președenția nu a putut motiva de ce președintele nu a mișcat un deget ca să oprească hoția de la BEM și avânturile lui Vlad Filat.

Acum, după ce Kroll și-a făcut treaba și i-a scos pe iveală pe Filat și Bodiu, Chiril Gaburici a anunțat că se va întrerupe colaborarea cu această firmă, iar procesul de cercetare va fi continuat de o altă firmă de investigație, probabil agreată de Filat și însărcinată să distrugă ce a stabilit Kroll.

Ca urmare a celor constatate, este clar deja cine se face vinovatul de furtul de la BEM. A rămas doar ca organele competente să pună mână pe raport și să-l pună în executare, cu aplicarea consecințelor legale.

Faptul că Filat este vizat de raport este clar și prin închiderea gurilor miniștrilor clanțanoși, care până mai ieri săreau în sus să vadă rezultatele raportului, iar acum spun că acesta este deja secret și nu se publică.

De ce guvernanții se tem să ne arate și nouă raportul întocmit de firma achitată din banii noștri? Știm că este foarte grav ce s-a constatat, însă adevărul oricum iese la iveală mai devreme sau mai târziu. În cazul dat, ar trebuie să fie publicat mai rapid, să nu mai sărim atâta pe cadavrul politic Vlad Filat. Să-l lăsăm să putrezească în pace!

Distribuie acest articol