Proiectul legii cu privire la POLIȚIA DE FRONTIERĂ a fost înregistrat la Parlament

Reforme, reforme și din nou reforme. Moldova când nu are ce face cu banii începe a cheltui pentru plăcuțele atârnate pe clădirile instituțiilor de stat, pentru numerele de înmatriculare a mijloacelor de transport (din cauza redenumirii), pentru un nou site, logotip, uniforme… toate sub mult cunoscuta umbrelă ”Planul de acțiuni RM-UE”.

La Parlamentul RM a fost înregistrat Proiectul legii cu privire la Poliția de Frontieră, cu numărul de înregistrare 2719 din 09.12.2011. În curând vom avea POLIȚIE DE FRONTIERĂ.

Am scris despre crearea Poliției de Frontieră pe data de 27 august 2011, când m-am grăbit și am notat despre unele modificări ce urmau a fi făcute în legislație, însă, cu părere de rău, în noul proiect acele împuterniciri a polițiștilor de frontieră (grăniceri) nu au fost incluse.

Autorul, Guvernul, a schimbat doar denumirile în Legea cu privire la Serviciul Grăniceri și au lăsat atribuțiile acestora așa cum au fost până acum. Reformă? Rămânem la ce am scris mai sus: Reforme de dragul banilor și planurilor de acțiuni RM-UE.

Potrivit legislației actuale, Serviciul Grăniceri are competențe doar în ceea ce ține de regimul de frontieră. Mai exact, doar supraveghează respectarea regimului de trecere a frontierei de către cetățenii RM și străini. Aceleași atribuții va avea și Poliția de Frontieră. Regimul VAMAL rămâne totuși în competența Serviciului Vamal. Polițistul de frontieră nu va avea dreptul să efectueze percheziții privind marfa destinată exportului/importului, nu va avea dreptul să verifice actele de proveniență și de proprietate a mărfii. Orice constatare privind încălcarea regimului vamal nu va avea putere juridică deoarece polițistul de frontieră nu are competența de a se uita în cutiile cu țigări.

Partea bună este că potrivit legii, polițistul de frontieră trebuie să cunoască limba de stat, altfel nu va fi angajat!

Voi reveni la acest subiect!

Distribuie acest articol