Procedura de depunere a Dosarului și transcrierea documentelor pentru redobândirea cetățeniei RO va fi modificată

În perioada 5-8 aprilie am participat la Seminarul ”Informație-Mesaj-Atitudine”, organizat în munții Brașovului de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (Acum locul unde am fost posibil că se va redenumi în Poiana Bloggerilor).

În cadrul seminarului au fost mai mulți oratori, printre care și Doamna Nicoleta Eucarie, Președintele Autorității Naţionale pentru Cetăţenie. Eu, învățând o lecție de la Robert Turcescu, am discutat aparte cu Doamna Președinte și, foarte întâmplător, ideile mele de acum câteva luni au coincis cu acțiunile care se întreprind în prezent de Autoritate.

Astfel, în prezent se lucrează la modificarea procedurii de depunere a dosarului privind redobândirea cetățeniei. O dată cu aprobarea noilor măsuri, deponenții nu vor mai fi nevoiți să treacă pe la notari, sau pseudo-notari, care nici nu figurează cu acte în Registrul MJ. Fiecare deponent va veni la ghișeul de la Consulat, sau la un ghișeu de pe teritoriul României, cu actele în original, iar funcționarul va autentifica copia acestora, anexând copiile la Dosar. În așa mod vor fi scoși din joc notarii, avocații și intermediarii care se ocupă cu lucruri murdare, care de curând au atins și imaginea Autorității.

O altă modificare, care este poate cea mai importantă este completarea formularelor speciale privind Declarațiile pe răspundere personală, 3 la număr, care vor fi completate doar în fața funcționarului, de mână și-n limba română. Prin aceasta se va demonstra că în mod cert deponentul cunoaște limba română și nu trișează, așa cum se întâmplă la depunerea jurământului în cor, caz semnalat și la Poiana Brașov de colegul blogger Dragoș Galbur.

Părerea mea, dar și a altor persoane cu care am discutat, este că scrierea Declarațiilor pe propria răspundere în fața funcționarului public român, este o măsură foarte bună, demnă de aplauze și aprecieri la maxim. Această măsură va fi un examen la Limba română, care totuși solicitanții ar trebui să-l susțină.

Deci ați înțeles: 1. Pe la notar nu va trebui de trecut; 2. Declarațiile se vor scrie în fața funcționarului public.

În același timp, Doamna Președinte a făcut un apel către toți cei care au depus cereri și către cei care intenționează să nu dea mită nimănui, pentru că urgentări nu există, iar fiecare solicitant să se înarmeze cu răbdare de minim 1 an și 2 luni. Intermediarii care promit că rezolvă cu cetățenia într-un termen scurt, fie chiar și de 1 an, de fapt nu fac nimic, ei doar pun mâna pe bani și așteaptă ca Autoritatea să ducă procedurile până la capăt, în regim normal. Aceasta a fost ca Mesaj.

Potrivit Doamnei Nicoleta Eucarie, pentru fiecare cerere (dosar) se fac 8-10 interpelări, iar dacă măcar una este negativă, Autoritatea este în drept să respingă cererea.

Privitor la transcrierea certificatelor de naștere, căsătorie, deces, etc, în prezent se lucrează la modificarea competențelor oficiilor de stare civilă din România. Astfel, odată cu modificarea acestora, cei care au primit acceptul de la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, vor putea să depună documentele în orice oficiu de pe teritoriul României. Transcrierea documentelor la alte oficii va descărca munca oficiului din Sectorul 1 București, care până în prezent este unica autoritate care are competența de a elibera documentele necesare privind perfectarea cărții de identitate și pașaport în calitate de cetățean al României. Aceasta a fost ca Informație.

Ce ține de Atitudine, eu cred că modificările ce urmează a fi efectuate sunt foarte importante, și sunt cu adevărat o atitudine la ceea ce se întâmplă pe întreg procesul de redobândire a cetățeniei RO.

Risc să mă repet, dar atitudinea Autorității și a Guvernului RO vor duce la următoarele:

  1. Notarii, avocații și intermediarii sunt scoși din joc;
  2. Cheltuieli pentru autentificare nu vor mai fi;
  3. Fiecare deponent va susține examen la Limba română atunci când va scrie declarațiile în fața funcționarului public;
  4. Documentele se vor transcrie oriunde pe teritoriul RO, aceasta va tăia din timp cu mult;
  5. România se gândește la românii de aici!
__________________________________________________________
Mulțumesc Doamnei Nicoleta Eucarie pentru Informația, Mesajul și Atitudinea față de românii din partea aceasta a Prutului, și mulțumesc la fel de mult Domnului Eugen Tomac care, a reușit să ne adune din nou, la un seminar în urmă căruia a rămas să luăm Atitudine, iar Unirea să o facem progresiv, prin comunicare și măsuri concrete, așa cum spuneam Emil Hurezeanu. În aceeași ordine, mulțumesc și ANST pentru că ne-au cazat în Hotelul Caraiman, din Poiana Brașov.
Sincere mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, dacă nu ar exista, noi nu am fi socializat la Seminarul ”Informație-Mesaj-Atitudine”, iar pentru Echipa Privesc.eu plecăciuni. Alexandru Bordian, Radu Chivriga, Vitalie Esanu și Eugeniu Luchianiuc au asigurat transparența la maxim, de dimineața până seara, transmițând în direct toate dezbaterile.
Distribuie acest articol