Președintele Nicolae Timofti se crede mai presus de Lege?

Nu este prima oară când Președintele Timofti semnează Decrete cu ochii închiși. Despre unele din ele află chiar din presă. Probabil tot din presă o să afle și despre componența Consiliului Suprem de Securitate.

Astfel, consilierii i-au băgat la semnat un decret în care au fost incluși cei trei crai de la răsărit Lupu, Ghimpu și Talif. Dar, autorii decretului au uitat de prevederile Regulamentului din 1997, care spune destul de clar cine sunt membrii CSS.

 

Astfel, potrivit art.6 din Regulament, membri ai Consiliului Suprem de Securitate sînt, din oficiu, Primul-ministru (Streleț), ministrul apărării (Medicul Șalaru), ministrul afacerilor externe (Gherman), ministrul afacerilor interne (Balan), ministrul securităţii naţionale (SIS, Balan), ministrul finanţelor (Arapu), şeful Marelui Stat Major al Forţelor Armate, şeful Departamentului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi secretarul Consiliului Suprem de Securitate (Barbăneagră).

Preşedintele Republicii Moldova poate numi în calitate de membri ai Consiliului Suprem de Securitate şi alte persoane cu funcţii de răspundere.

Atenție! Legea spune că cei enumerați mai sus sunt din oficiu, respectiv, Președintele nu poate decide să excludă pe cineva din rândul acestora. Cu toate acestea, Timofti a găsit de cuviință să excludă Șeful Statului Major, precum și conducerea DSE. Ce să mai, Timofti se crede mai presus de Legea!

Președenția face trimitere doar la prevederile Legii securității statului, însă uită și de Regulament. Specialiști… ce să zici!

Consiliul Suprem de Securitate este un organ consultativ care analizează activitatea ministerelor şi departamentelor în domeniul asigurării securităţii naţionale şi prezintă Preşedintelui Republicii Moldova recomandări în probleme de politică externă şi internă a statului.

Consiliul Suprem de Securitate îşi desfăşoară activitatea în temeiul Constituţiei Republicii Moldova, Legii securităţii statului, altor acte legislative şi al Regulamentului din 1997.

 

Distribuie acest articol