Presedintele Curtii Constitutionale s-a scapat cu vorba?

Alexandru Tanase a spus jurnalistilor de la AIS Moldpres ca institutia pe care o conduce este una politica, iar cetatenii trebuie sa inteleaga aceasta.

Declaratia si perceptia dlui Tanase sunt total gresite, or in acest caz s-a scapat cu vorba si de fapt ne-a spus in ce a reusit sa transforme unica institutie de jurisdictie constitutionala din Moldova.

La baza declaratiilor sta un motiv la fel de absurd. Presedintele CC sustine ca prin deciziile lor sunt anulate hotararile politice ale partidelor aflate la putere, iar din acest motiv si activitatea Curtii este una politica. A.Tanase a inteles functia CC la fel cum a inteles si o studenta de la drept ce inseamna “persoana juridica”. Studenta zicea ca dupa absolvirea facultatii va fi persoana juridica, deoarece va avea studii in domeniu si diploma confirmativa.

Probabil Tanase inca nu a inteles ca din acele decizii politice se nasc Legile asupra carora CC se poate expune in corespundere cu prevederile Constitutiei. Asadar, Curtea niciodata nu examineaza deciziile politice, deoarece aceste nici nu au cale de atac in justitie si nici la Curte.

Da, cunoastem ca Tanase a transformat CC in cea mai periculoasa arma politica, dat aceasta nu inseamna ca institutia va ramane asa pentru mult timp.

Distribuie acest articol