Presa de cacao si ancheta din SUA

De aceasta data voi republica explicatia dlui Petru Bogatu:

Câteva precizări pe marginea articolului semnat de Luke Coffey, director al Centrului de Politică Externă în cadrul Fundației Heritage, despre situaţia din Republica Moldova.

1. Unele publicaţii de la Chişinău care au difuzat ştiri despre acest material au creat, cu voie sau fără voie, confuzii prin faptul că au titrat cum că în SUA s-ar face o investigaţie pe marginea furtului miliardului în Republica Moldova. În realiate, nu este vorba de o anchetă judiciară oficială, ci de o cercetare desfăşurată de o fundaţie privată, chit că influentă.

2. Articolul lui Luke Coffey, după cum pe bună dreptate arată domnul Valeriu Ghileţchi, este doar reprodus de site-ul publicaţiei The Huffington Post de pe un alt site care aparţine Fundației Heritage.

3. Fundaţia Heritage îl găzdueşte la ora actuală pe M. Gofman. De aceea articolul lui Luke Coffey este fără doar şi poate inspirat de dezvăluirile făcute de fostul colaborator al CNA şi, implicit, are legătură cu şederea acestuia la Washington.

4. Nu e normal deci să se pună semnul egalităţii între opinia unei organizaţii nonguvernamentale, chiar dacă aceasta se cheamă Heritage, şi poziţia guvernului SUA.

5.Nu se poate trece, totuşi, peste faptul că fundaţia Heritage a fost şi continuă să rămână un reputat şi notoriu think tank american de factură neoconservatoare care realizează studii şi oferă consultanţă pentru establishment-ul american, mai cu seamă pentru politicieni republicani de marcă.

6.Având în vedere toate acestea, implicarea fundaţiei Heritage în evoluţiile din Republica Moldova, în speţă, interesul ei pentru corupţia la nivel înalt şi devalizarea băncilor, n-ar trebui tratate cu supeficialiatate, după cum sunt tentaţi unii. Impactul acestui influent think tank asupra elitelor politice şi opiniei publice americane ar fi riscant de neglijat.

7. Faptul că oficialităţile SUA, pentru a nu rupe echilibrul politic din Republica Moldova şi a nu da apă la moară Moscovei, sprijină politic actuala guvernare, nu-i o indulgenţă acordată pentru totdeauna. Washigtonul vede şi ştie ce hram poartă clasa conducătoare de la Chişinău.

Sper ca dl Bogatu a fost destul de explicit in privinta presei de cacao de la noi. Poate eu nu-s credibil, altcineva, dar de aceasta data mesajul despre cat de mult a cazut presa noastra vine chiar de la o persoana ce se afla zilnic in mijlocul jurnalistilor care fac greseli cu galeata.

Alo, ZiarulVerde, JurnalTopa, Univerdia, Agora… mai aveti sa va faceti de cacao? Mai aveti bani de la BEM, ca sa papati in continuare pentru propaganda voastra de doi bani?

Distribuie acest articol