Polițistul către mine: ”Miroase a alcool”

Aveam un vecin care spunea că ”numai sârma îndreaptă omul”, într-un fel – numai o bătaie cu sârmă de șase (groasă) poate schimba năravurile omului. Nu-l credeam. Ziceam că exagerează, iar violența este cea mai proastă cale de a corecta direcția pe care merge un anumit individ. Acum vreau să mă răzgândesc, să renunț la această idee.

La începutul acestei săptămâni am promis cuiva că voi prinde un echipaj de poliție la o anumită intersecție, unde stau aproape în fiecare seară și dimineața tare, constatând încălcările șoferilor.

Azi am avut noroc să prin echipajul la locul potrivit, după o zi de lucru.

totalschimbat.ro

Am trecut pe alături, am mers încet. Erau oprite mașini una după alta. Peste 20 metri m-am oprit și priveam insistent la polițiști. Gata, din acel moment siguranța traficului rutier nu mai era în pericol, iar polițiștii se făceau că așteaptă pe cineva. Am stat așa vreo 10 minute, că nu aveam unde mă grăbi, oricum ziua de lucru a trecut. În tot acest timp au fost oprite doar trei mașini, dar au plecat repede, maxim 30 secunde. O a patra mașină a fost oprită de polițistul care stătea mai aproape de intersecție, dar a primit indicații de la al doilea polițist să meargă mai departe. A mers, cu scârț, cu chiu, cu vai.

M-am apropiat de Domnii polițiști și destul de politicos i-am întrebat de ce intersecția a devenit punct de atracție pentru ei. Unul din ei a cerut să mă prezint. M-am prezentat, apoi am revenit la întrebare. Nu am primit răspuns, dar în schimb, foarte agresiv, am fost împins de lângă polițist, acesta spunând că trebuie să stau la 3 metri de lângă el. Ok, am trecut cu vederea și faptul că a pus mâna și m-a bruscat, puteam să mă lovesc de zidul de alături, dar a trecut fără incidente și am revenit la lista de întrebări. Știu că uneori polițiștii mai stau după încheierea turei, slujesc Țara fără salariu și fără încă 2 ore în tabelul de pontaj, așa că i-am întrebat dacă echipajul lor nu a terminat tura și dacă mai sunt la serviciu. Răspuns: ”Drum bun. La revedere!” (limbaj agresiv). L-am rugat să nu fie atât de agresiv cu mine că nu i-am pus în față recunoașterea unei crime.

După o rundă de întrebări, polițistul îmi spune: ”Miroase a alcool. Vrei să chem să te ridice de aici?”. Aha, după o zi de lucru, începută la ora 9:00 și încheiată la 20 și câteva minute, acesta îmi spune că eu sunt în stare de ebrietate. Aici a venit în minte vechile (”Toate-s vechi şi nouă toate”) apucături a polițiștilor prin care spun că ești beat, te duc la o unitate, îți trag o mamă de bătaie, iar după aceea să nu mai ai curajul să-i întrebi dacă au terminat tura.

Nu a intrat frica în mine, oricum nu aveau ce să-mi facă. Am decis să plec mai departe de ei, la vreo 20 metri. Am trecut drumul (la zebră) și vegheam cum ”asigură” siguranța traficului rutier. Evident, stăteau după intersecție, probabil așteptau să se ciocnească careva. Am stat așa peste 6 minute, între timp am trimis un SMS. Ei au oprit doar o mașină. Aceasta a plecat la fel de repede cum a fost oprită.

Polițiștii au văzut că eu nu mă mișc de pe gardul Institutului și au urcat în mașină. Au plecat, pe stradă în jos. Probabil pe București sau Ștefan cel Mare, acolo tot sunt intersecții și loc unde se pot face constatări.

Naravuri:

  1. Dacă ai întrebări, îți spun că ești beat;
  2. Poliția Rutieră încă are năravul să constate, nu să prevină;
  3. Poliția Rutieră e văzută ca unealtă de acumulare a banilor la Bugetul de Stat;
  4. Ei sunt invincibili. Ei cred acest lucru.

Interesant, sârma despre care spunea vecinul meu poate îndrepta pe acești oameni, sau este nevoie de reformă până în talpă în organele naționale? Cel care a prins năravul doar să constate și să măsoare intersecția în cazurile de accident rutier, mai poate fi educat și învățat să prevină accidentele? Ce știu polițiștii noștri a face mai bine decât să scrie Procese verbale în baza unui articol învățat?

Câți din voi au fost trași pe dreapta de un polițist informați, politicos și cu respect: ”Domnule/Doamnă, roata din dreapta este slabă, este pericol de accident. Rugăm să lichidați problema. Noi vă ajutăm!”. Câți?

Nu, la noi Poliția merge din urmă dacă vede că ai roata slabă și așteaptă șanțul unde vei cădea, sau intersecția unde roata va ceda și vei da într-o altă mașină și vei omorî 5 oameni, toți membri ai unei familii, cu 3 copii minori.

Noi nu-i putem verifica pe acești polițiști, suntem ”organe incompetente” și nu avem autoritate asupra lor, chiar dacă se hrănesc din impozitele noastre și sunt angajații noștri, care trebuie să prevină accidentele rutiere, nu să le constate.

Șefii noi au înțeles că prevenirea alungă Moartea și problemele?

În zadar se supără unii, dar eu vreau ca în Moldova totul să fie bine. Vreau ca polițiștii să prevină accidentele, să fie politicoși, cu respect și cu atitudine corectă. Vreau ca polițiștii să fie respectați, dar pentru aceasta ei trebuie să respecte pe cei fără uniforme. Însă, cu înjosirea aceasta ”Miroase a alcool”, după o zi de lucru, ei degrabă nu vor obține de la mine nici o bucată de bint, atunci când vor sta răsturnați undeva la o margine de oraș, sau bătuți de șoferi care s-au săturat de ei.

Distribuie acest articol