Politica lui Dodon, după semnarea Acordului de asociere a RM cu UE

Vinerea trecută, înainte de semnarea Acordului de asociere al Republicii Moldova cu UE, care prevede și Acordul de liber schimb, Igor Dodon a susținut o conferință de presă în care a anunțat despre viitorul politicei sale, reieșind din ceea că nu a reușit să împiedice semnarea Acordului și nici nu a reușit să organizeze un referendum național cu privire la acest subiect.

O parte interesantă din conferința sa a fost cea referitoare la acțiunile de viitor ale PSRM. Respectiv, Dodon a renunțat la retorica despre convingerea politicienilor să întreprindă măsuri în dependență de protestele oamenilor și a anunțat că, de acum înainte, PSRM va merge pe cele mai democrate căi, pentru a-și atinge scopul politic.

În dimineața de vineri, fiind în drum spre Soroca, am scris pe Facebook că politica PSRM-lui și a lui Dodon se decide la conferința de presă care va fi în acea dimineață, la ora 9.00. Prin comentariul meu am subliniat că tot parcursul politic al lui Dodon se va termina în momentul când va anunța o radicalizare totală și o aliniere în gașca lui Formuzal & CO. La fel, am scris că PSRM-ul va exista mai departe în politică doar dacă va recunoaște că a fost învins. Ziua de 27 iunie 2014 a fost ultima suliță înfiptă în toate încercările socialiștilor de a schimba ceva și de a zădărnici parcursul European al Moldovei, care deja este ireversibil, după cum a spus deja și consilierul lui Putin, citat de un portal de știri de la noi.

Revenit de la Soroca, am ascultat conferința lui Dodon și am înțeles că acesta a ales să rămână în continuare departe de provocatorii din compania lui Formuzal. Mai mult, Dodon a anunțat măsuri liniștite și pașnice, legate de acțiunile pe viitor, fără să mai facă trimiteri la proteste în masă.

Acum, după semnarea Acordului cu UE, PSRM și Dodon vor o consolidare, pe cale democrată, a electoratului socialist, la care să se alinieze și cei care văd Moldova alături de Rusia.

Vedem că, chiar dacă au fost petrecute mai multe campanii politice cu tematica moldovenismului și a Uniunii Vamale, Dodon a înțeles că electoratul său nu poate fi atât de mic și este nevoie de o lărgire spre electoratul altor partide, inclusiv a PD-lui și PLDM-lui, pentru că în jurul acestor partide roiesc votanți care se hrănesc din banii veniți din Rusia, trimiși de moldovenii care lucrează în Federația Rusă.

În aceeași ordine, Dodon a făcut apel și către toți votanții PCRM-lui, precum și către cei de etnie rusă, să voteze PSRM-ul la următoarele alegeri. „Toţi cetăţenii care nu acceptă semnarea Acordului de Asociere, care cred în viitorul Moldovei alături de Rusia, să se consolideze într-un scrutin democratic, să facă tot posibilul ca această Guvernare ruşinoasă să plece în istorie”, s-a spus în cadrul conferinței de presă de vineri.

Cred că ieșirea lui Dodon în fața presei și cele câteva frânturi politice interesante, desprinse din discursul scurt de vineri, sunt acum obiect de studiu pentru politologi și analiști politici. Pentru că, chiar dacă PSRM-ul este ținut în sondaje la pragul de jos, acesta poate reuși, în scurt timp, să rupă foarte mult electoral, dacă merge pe mesajul lansat: ”Toţi cetăţenii care cred în viitorul Moldovei alături de Rusia, să se consolideze într-un scrutin democratic și să voteze PSRM”.

Dodon nu va câștiga nimic dacă în mesaj va include:  „care nu acceptă semnarea Acordului de Asociere”. Moldovenii au multe nemulțumiri, însă exploatarea acestora nu aduce rezultatele așteptate.

Distribuie acest articol