(Document) PLDM vrea să-l demită pe Chetraru. Povestea se repetă!

chetraruPLDM a anunțat câteva săptămâni în urmă că l-au votat pe Chetraru în fruntea CNA scârțâind, deoarece candidatura acestuia ar fi fost din partea unui partid politic.

La data de 30 aprilie 2013, cu numărul 194 la secretariatul Parlamentului a fost înregistrat proiectul privind trecerea CNA sub controlul Guvernului. Proiectul este semnat de Palihovici, Streleț, Deliu și Frumosu.

Începând cu aliniatul 1 se modifică Legea cu privire la Guvern, iar la alin. 2 se modifică Legea cu privire la CNA, unde cuvântul ”Parlament” se substituie cu ”Guvern”. Astfel, Centrul Național Anticorupție va fi trecut în subordinea Guvernului, iar Legea cu privire la CNA se modifică în sensul alegerii directorului Centrului, după care: Centrul este condus de un director, numit în funcție de Guvern, la propunerea Prim-ministrului, pe un termen de 4 ani. În continuare, Directorul Centrului este eliberat din funcție, anticipat, de către Guvern, la propunerea Prim-ministrului.

Deci, în câteva zile, dacă se votează acest proiect de lege de către PLDM și PCRM, actualul director al Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, va fi demis la propunerea lui Leancă (PLDM), după care Cabinetul de miniștri va accepta demisia, ca în final să fie numit un alt director și adjuncții acestuia.

Problema este că: Reformarea CCCEC în CNA a fost în primul rând un moft politic, dar un pas necesar pentru Moldova, numai că a fost efectuată consultând organizațiile internaționale, iar pe coridoarele centrului s-a plimbat mult timp, poate chiar 1-2 un reprezentant de la americani, de la cei care au insistat la formarea acestui Centru pe timpul lui Vororin, iar acum, peste noapte, se produce o nouă reformă la CNA, în urma căreia Directorul se numește de altcineva, adjuncții acestuia tot, se modifică statutul acestora și obligă prezentarea conducerii numai la ședințele Guvernului.

Până nu demult credeam că, chiar dacă Chetraru poate e numit la propunerea PD-lui (Plahotniuc), s-a apucat de lucru. Nimeni nu poate spune că nu au lucrat, mai ales că în ultimul timp am primit informații că au fost arestați doi primari din Partidul Democrat. Deci, cu toate că Chetraru ar fi fost candidatura PD-lui, Centru nu pare să fie afectat și nu trece cu cădelnița peste cei care fac parte din PD.

Pe de altă parte, adica pe lângă scopul ca Chetraru să fie eliberat, scopul primordial al PLDM este să curețe partidul de dosarele aflate la Centru. Or, să ne amintim că în ultimul timp au fost invitați, sau chiar reținuți, reprezentanți ai PLDM-lui, aflați la conducerea unor instituții de stat, inclusiv ministere.

De amintit este și faptul că Vlad Filat, când era premier, spunea că Centrul este un organ independent și nu trebuie să vină la ședințele Guvernului cineva de acolo. Acum, când PLDM-ul încă are funcția de premier, fie și în interimat, nu este nimic altceva decât trecerea Centrului Național Anticorupție în subordinea politică de fapt a partidului de pe str. București 88, aflat alături de Mișcarea Liberală, condusă de Mihai Ghimpu.

În toată treaba aceasta se repetă povestea cu Procurorul general, care a fost demis după ”Vânătoarea Domnească”, iar acum, cel nou și salutat fierbinte de Filat, riscă să rămână fără fotoliu, în baza unei înțelegeri între PLDM și PCRM, acuzând procedura de vot defectuoasă.

(Document) PLDM vrea să-l demită pe Chetraru. Povestea se repetă!

Distribuie acest articol