PLDM nu mai există

Știu că acest subiect este întemnițat în noul sediu al PLDM și nu se permite ridicarea lui în redacțiile verde-media, dar eu nu depind de ei, așa că în acest articol voi deschide tema despre apariția/dispariția PLDM, un partid în care am crezut ca proștii.

Fondarea PLDM

Muți cred că noua formațiune liberal-democrată are la bază foști democrați veniți din Partidul Democrat al lui Diacov, însă această percepție greșită a fost lansată în 2007 pentru a astupa migrația altor membri. Să știți că de fapt la baza PLDM stau membrii PPCD, o parte din ei fiind dezamăgiți de întorsătura cu fundul în sus al lui Iurie Roșca. În teritoriu organizații întregi ale creștin-democraților au renunțat la sintagma „creștin” și au devenit ”liberal-democrați”, susținându-l pe Vlad Filat în calitate de președinte și lider absolut.

Aici trebuie să știți că adevărații piloni ai partidului sunt membrii activi, nu liderii acestora.

Succesul PLDM

În anul 2009, după prăbușirea din prostie a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, în special după evenimentele din aprilie, mii de tineri au trecut necondiționați lângă umărul drept al lui Vlad Filat, dar fără să-și închipuie ce urmează și că vor fi jefuiți cu votul lor liber exprimat.

După succesul din 2009, fiind și o susținere oarbă din partea UE și SUA, Vlad Filat a prins aripi și a început să urce peste oameni. A uitat atunci de susținători și de poporul căruia i-a promis bunăstare, așa că repede a trecut la partajarea instituțiilor strict după criterii politice, fără să pună în frunte tehnocrația făgăduită. Strategia a fost bună, însă doar pentru Vlad Filat și acoliții săi.

În perioada 2009-2013 Vlad Filat a reușit să se impune în societate ca un lider important și, pe alocuri, cum îi place să zică, era considerat un Dumnezeu care va integra Republica Moldova în Uniunea Europeană și NATO, însă toate astea erau numai minciuni, deoarece liderul liberal-democraților niciodată nu a avut intenții serioase privind integrarea europeană, pentru el fiind prioritară integrarea banilor poporului în buzunarele sale și ale amantelor.

PLDM a început să se clatine

Din nefericire prin Filat, în luna februarie 2013 au început să apară primele informații despre implicarea lui în jaful de la BEM. Și eu am scris atunci despre cum Filat și-a băgat coada în instituția statului, chiar dacă eram membru PLDM și consilier pe listele lor.

Divulgarea informațiilor despre implicarea lui Filat în jaful de la BEM, respinse atunci de peledemiști și de societatea civilă, a fost prima lovitură în liderul PLDM. A urmat demisia din calitatea de premier, apoi decizia Curții Constituționale, după care au venit pe capul său mai multe probleme și a fost pus să explice partenerilor externi de ce a folosit, în calitate de acoperire, tema vectorului european și NATO.

În 2014 Partidul Liberal Democrat din Moldova era deja practic distrus și se aștepta schimbarea de urgență a liderului de partid. Atunci mulți l-au susținut pe Iurie Leancă, iar Vlad Filat a dat de înțeles că după alegerile din noiembrie, la congresul din decembrie, bunul său prieten va fi instaurat în scaunul de lider. Tactica lui Filat era doar pentru campania electorală și a fost un plus pentru partid, deoarece o parte din electorat a stat pe loc și a decis să mai susțină formațiunea încă o dată, având promisiunea schimbării liderului partidului și că lucrurile vor reveni la normal. Însă, în semn de trădare, Vlad Filat renunță după alegeri parlamentare să-l propulseze pe Leancă în funcția de lider al PLDM și, în același timp, nu-l mai înaintează nici la funcția de premier al Guvernului de coaliție.

Primul val de rupere a PLDM

Trădarea lui Vlad Filat a dus la prima ruptură serioasă din partid, asta după ce anterior au revenit sub protecția PD politicienii Godea, Nagacevschi, Vieru, Tănase. Leancă și-a luat o parte din echipă, mică, alegând să construiască un nou proiect politic, alternativă la PLDM-ul startat în 2007.

Alte patru valuri de rupere a PLDM

Urmare a prostiilor admise de Vlad Filat, totodată la mijloc fiind și trasul pe sfoară a unor colegi de partid, o partea din susținători, în special acei pepecediști veniți de la Iurie Roșca, au părăsit tabăra și au format Platforma Demnitate și Adevăra, un proiect care ulterior a devenit partid. La rândul ei, Maia Sandu, trădată și ea de Vlad Filat, și-a luat o parte din echipa liberal-democrată, formând propriul partid politic. Despre aceste două noi creaturi politice se spune că ar fi sateliții PLDM, însă mai sunt și vorbe în târg, precum că Maia Sandu este susținută de Vlad Plahotniuc.

În formațiunea Maiei Sandu a trecut tinerii dezamăgiți de politica și hoțiile lui Vlad Filat, fiind astfel o dizolvare a partidului după același mod cum s-a format.

Între timp, puținii democrați veniți în PLDM și-au făcut bagajele și au revenit în PD, mai ales că partidul este acum la guvernare și controlează practic tot.

Ultimul val mai serios a fost părăsirea fracțiunii parlamentare a PLDM, atunci când mai mulți deputați au anunțat că pleacă să susțină noul Guvern condus de Pavel Filip, evitându-se astfel alegerile anticipate și preluarea puterii de către interlopii Victor și Viorel Țopa prin intermediul Platformei DA.

După aceste migrări masive nu mai putem spune că în PLDM au mai rămas oameni. Ei au sedii regionale, însă sunt pustii și urinate de câinii vagabonzi.

Mai jos vedeți o descriere perfectă cum s-a născut și cum s-a dizolvat PLDM:

PLDM distrus

Loviturile fatale pentru Filat

Despre înregistrarea actului sexual al lui Vlad Filat cu o blondă de la jurnalism nu vreau să amintesc prea multe, deoarece înregistrarea s-a dat cu scopul distrugerii imaginii liderului PLDM, nu a partidului. Pe atunci se credea că înlăturarea lui din fruntea liberal-democraților ar fi încă o șansă ca partidul să fie salvat. Cu părere de rău, Filat a ales să rămână în frunte și chiar a început să se dezbată ca peștele pe uscat într-o lume care-l ura tot mai mult. Orgoliul liderului contestat al liberal-democraților nu i-a permisă să facă câțiva pași în urmă și nici nu i-a deschis ochii la realitatea din jur.

O nouă lovitură pentru Filat a fost arestul și înlăturarea benevolă din fruntea partidului. Însă înlăturarea anunțată în Parlament a fost mai mult formală, deoarece Filat a continuat să conducă partidul și de după gratii, Streleț fiind doar săgeata care ducea/aducea ordinele de acolo.

Condamnarea lui Filat a fost până la urmă dovada că Filat a fost implicat în jaful de la BEM, iar odată cu el s-a condamnat și partidul pe care l-a condus. Prin sentința de condamnare se întărește și afirmația că PLDM este un partid de hoți.

Încercările de salvare a PLDM

La ultimul congres, la care au participat vreo 250-300 de membri delegați (asta spune că PLDM are mai puțin membri), în sfârșit a fost schimbat președintele partidului, nu și liderul. Noul președinte încearcă să salveze ce a mai rămas din această formațiune, dar până la urmă nu-i va reuși nimic. Din rahat politic nu mai faci alice, dar noul președinte nu vrea să accepte realitatea.

PLDM este mort în ochii oamenilor din cauza lui Filat și multor alți liberal-democrați care au băgat mâinile adânc de tot în buzunarele oamenilor. Principalul vinovat de dispariția PLDM este ”Al vostru Vlad Filat”, nimeni altul, nici măcar Plahotniuc.

Ultima urmă a PLDM-lui

Vreo două zile în urmă am văzut pe facebook o imagine cum un grup de muncitori rupt stejarul de pe fostul sediu al PLDM. Pentru mine demolarea frontispiciului înseamnă de fapt lichidarea ultimei urme a Partidului Liberal Democrat din Moldova. După curățirea sediului vom auzi despre acest partid tot mai puțin, iar după alegerile din 2018 va dispărea cu totul.

PLDM nu mai există!

Distribuie acest articol
2 Comments