PLDM dă înapoi

Astăzi urmează să fie ținută ședința Consiliului Național Politic al PLDM, deși câteva zile în urmă fruntașii partidului au decis că nu există temei pentru convocarea membrilor din teritoriu. Se pare că poziția lui Streleț s-a schimbat după ce a discutat cu reprezentanta venită din America, care i-a spus că Țara trebuie să fie mai presus decât interesele lui Filat, motiv pentru care ar trebui să accepte pierderea poziției de lider între partidele pro-europene, totodată să cedeze de bună voi postul de premier.

Partidul Liberal Democrat din Moldova a deținut funcția de premier din 2009 până acum, timp de șase ani, iar la negocierile pe ascuns insistau în continuare pe această funcție. Văzând că nu au șanse, aceștia au propus ca noul premier să fie neafiliat, împiedicând astfel ca partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, din rândul celor presupuse pro-europene, să obțină în sfârșit și funcția de premier.

Ședința CNP a PLDM este o dovadă că PLDM-ul dă înapoi, iar peste câteva zile vor anunța că participă la guvernare, cu Filat închis pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani (nașul a recunoscut deja fapta).

Probabil vizita reprezentantei din America l-a făcut și pe Filat să-și scrie testamentul, înțelegând că toți vor uita de el de îndată ce va fi votat noul Guvern, inclusiv cu voturile PLDM. Filat și-a pus speranța că poate schimba libertatea sa pe cele câteva mandate, însă și acestea i-au fost luate.

Nu știu ce va explica Streleț celor din PLDM, dar cu siguranță nu va spune nimănui despre ce a discutat cu mesagerul de la Casa Albă. Cert este că americanii au obligat PLDM-ul să lase la o parte interesele de grup și personale, iar în față să fie pus interesul Republicii Moldova de a ajunge în UE și de a se reforma.

În urmă ședinței de mâine, fruntașii PLDM urmează să iasă cu următoarele decizii:

  • Acceptarea guvernării alături de PL și PD;
  • Renunțarea la mandatul de premier;
  • Renunțarea la cerința unui premier neafiliat;
  • Susținerea candidatului propus de partidul pro-european cu cele mai multe mandate.

Înțeleg că decizia va fi grea, însă altă cale nu mai este nici pentru PLDM și nici pentru celelalte partide.

Aștept ora când vor fi anunțate deciziile PLDM, moment din care vom putea spune cu siguranță că PLDM a dat înapoi și este din nou o formațiune politică care renunță pentru moment la Vlad Filat în favoarea viitorului Republicii Moldova.

Notă:

ÎNAPÓI adv. 1. În direcție contrară înaintării; în spate, îndărăt. ◊ Loc. vb. A da înapoi = a) a se retrage; b) fig. a ceda (într-o discuție) într-o acțiune; c) fig. a fi în declin, a regresa. ♦ (Înv.; cu trimitere la un pasaj anterior dintr-un text) Mai sus. 2. La locul de proveniență; în locul unde a fost mai înainte. ◊ Loc. vb. A da (ceva) înapoi = a restitui; a înapoia. ◊ Expr. A-și lua vorba înapoi = a-și retrage vorba, făgăduiala făcută; a reveni asupra celor spuse, rectificându-le. 3. Cu o treaptă îndărăt, într-un loc inferior altora ca valoare. 4. Mai demult, la o dată anterioară celei prezente. – În + apoi.
Sursa: DEX ’09 (2009) | Adăugată de blaurb. | Semnalează o greșeală | Permalink

Distribuie acest articol