PLDM continuă atacul asupra Curții Constituționale

Partidul Liberal Democrat din Moldova nu a încetat să demonstreze interes vădit față de Curtea Constituțională, instituția garant al respectării Constituției.

După ce au votat la 3 mai 2013 legea care atingea inamovibilitatea judecătorilor, împreună cu comuniștii, acum sunt dispuși să înainteze un nou proiect de lege care să slăbească independența judecătorilor CC.

Comisia de la Veneția a reacționat la inițiativele PLDM și au dat critici dure cu privire la aceste mișcări politice. Expertul comisiei veneţiene Gael Martin-Micaleff într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, în care spune că chiar dacă judecătorii au fost numiți pe criterii politice, aceștia nu trebuie să fie demiși la solicitarea unor partide politice. Judecătorii trebuie să fie independenți și să-și exercite funcțiile cât mai departe de arena politică din țară.

În adresa CC s-a exprimat cu critică și președintele Țării. Nicolae Timofti a declarat anterior că Curtea Constituțională are comportamentul unui actor politic și de aceasta anulează mai multe legi votate de PLDM și PCRM la 3 mai 2013. Pe semne că nici președintelui țării nu-i plac foștii colegi de breaslă, după ce aceștia au demonstrat mai multe ori că conducerea statului a încălcat Constituția Republicii Moldova. Or, art. 77 din Constituție prevede că Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. În ultimul timp observăm că Nicolae Timofti este garantul intereselor promovate de PLDM și reprezentantul acestora.

În continuare, potrivit art. 134 (2) Constituția RM Curtea Constituţională este independentă de orice altă autoritate publică şi se supune numai Constituţiei. La alinl (3) prevede că Curtea Constituţională garantează supremaţia Constituţiei, asigură realizarea principiului separării puterii de stat în putere legislativă, putere executivă şi putere judecătorească şi garantează responsabilitatea statului faţă de cetăţean şi a cetăţeanului faţă de stat.

Mergând peste aceste prevederi, PLDM vrea cu toată puterea sa, întărită și de comuniști, să doboare orice judecător al Curții, dacă acesta nu place fracțiunii. Dacă ar fi așa, apoi unde mai este independența CC și inamovibilitatea judecătorilor?

Probabil reprezentantul Comisiei de la Veneția a citit mai atent Constituția RM, sau poate o cunoaște mai bine decât ai noștri, fapt pentru care a venit cu criticele sale în adresa inițiativelor neconstituționale asupra garantului supremației Constituției.

De fapt, judecătorii Curții Constituționale trebuie să plece singuri din funcție, mai ales când asupra acestora planează suspiciuni de corupție.

În presă a apărut că deasupra președintelui Curții Constituționale ”planează deltaplane” cu suspiciuni privind complicitatea la atacurile raider din 2012, împreună cu președintele CSJ, Poalelungi.

După hotărârea din 22 aprilie 2013, când Filat a fost lipsit de dreptul de a mai fi desemnat premier mult timp, acum președintele CC ar trebui să se gândească dacă mai trebuie să stea în fotoliul de judecător și președinte al CC. Cu siguranță vor fi scuze de genul ”sunt doar vorbe”, însă în cazul lui Filat tot au fost doar vorbe și nici-un act judecătoresc prin care acesta să fie condamnat pentru fapte de corupție.

De aici reiese că, de fapt, judecătorii CC trebuie singuri să se cearnă între ei, să se aleagă ca grâul de neghină, să facă autorecuzare în anumite dosare examinate, să se elibereze din funcție când există anumite suspiciuni și apariții în presa a mai multor documente, dar în nici-un caz nu trebuie politicul să influențeze asupra activității Curții Constituționale și nu trebuie să umble la statutul judecătorilor, chiar dacă aceștia uneori parcă dau dovadă că ar fi pus mâna pe bani înainte de a emite anumite hotărâri.

PS. Dacă după comunicatul lui Poalelungi a apărut în presă informația că acesta de fapt pe 7 aprilie 2012 era în țară, apoi să știți că asupra acestora nu planează doar deltaplane cu suspiciuni, dar și avioane grele cu materiale video, audio și foi de hârtie cu informație prețioasă pentru procurori. Păcat că nimeni nu se autosesizează 🙁

Distribuie acest articol