PLDM a incurajat coruptia politica timp de sase ani si a fostul totul O.K.?!

Sa incepem cu declaratia lui Strelet: „Principiul dreptului la prima opţiune pe aşa zisul număr efectiv de mandate încurajează corupţia politică şi stimulează traseismul politc”.

Dupa sedinta de astazi a Consiliului Politic National al PLDM aflam tot mai multe lucruri interesante, pe langa faptul ca intreaga conducere a partidului a fost suspendata in modul cel mai direct, inclusiv Filat a fost trimis la plimbare.

Una din chestiunile puse in discutie la sedinta de astazi a fost apartenenta noului premier. Unii spun ca functia trebuie cedata partidului cu cele mai multe mandate, iar altii spun ca trebuie sa fie un om apolitic. Strelet, interimarul partidului, a scos de pe nu stiu unde formula ca functia trebuie sa fie repartizata partidului cu cele mai multe voturi luate la alegerile precedente, adica tot PLDM-lui. Nu-l mai intereseaza numarul de mandate dupa ce PLDM a ajuns sa fie parasit de membrii importanti, iar realocarea functie nu ar mai stimula coruptia si traseismul politic.

Noua formula propusa de Strelet este una absolut bizara, mai ales daca luam in considerare faptul ca popularitatea partidului pe care-l conduce este la peste 98% pe scara “celor mai proaste” partide, iar increderea este undeva la 2%, o scadere cu vreo 15 de puncte procentuale fata de alegerile din noiembrie 2014.

Strelet ar trebui sa stie ca, odata cu plecarea unui om din partid, cu atat mai mult din fractiune, pleaca si voturile primite de acesta. In cazul Leanca putem spune cu certitudine ca au plecat de la PLDM zeci de mii de voturi, deoarece despartirea a fost dictata de o mare tradare din partea lui Filat si a intregului partid. Mai mult, dupa descoperirea hotiilor coordonate de Filat au mai plecat zeci de mii de simpatizanti, alimentati fiind si de recunoasterea faptelor de spalare de bani, facuta da nasul lui Filat, condamnat in prezent la 5 ani de inchisoare cu executare.

Ce a vrut sa ne spuna de fapt Strelet prin mesajul sau? Eu am inteles ca toti premierii propusi de PLDM au fost de fapt inaintati pe cai corupte, nascand pana la urma oameni ai sistemului, manjati din start cu flagelul care deja ingroapa Moldova. Filat este doavada vie, nu doar ca a fost numit pe cai obscure, dar ca a devenit si un corupt notoriu in randul criminalilor din Moldova. De ce nu au spus, din 2009 pana acum, ca functia de premier, partajata politic, inseamna coruptie si trafic de influenta? Ce sta la baza acestei concluzii in prezent? Cazul concret numit “Vlad Filat”? Recunosc, asa direct, ca Filat este putred de corupt si sta la inchisoare pe buna dreptate? Sau era ok cand “Al lor” statea in functie si la libertate?

Daca Strelet si PLDM isi mentin aceasta parare, atunci rog sa se duca repede la Procuratura sa depuna depozitii si autodenunturi despre cui si cat au dat atunci cand i-au propus pe Filat, Leanca si Gaburici. Cu siguranta nu vor face acest lucru, pentru ca de fapt nimeni nu a dat nimanui mimic. Au fost doar trucuri politice si negocieri de genul “nu ma bag, nu te bagi”.

Acum, in pragul unor noi negocieri politice, deja obligatorii prin decizia CPN al PLDM, Strelet si colegii trebuie sa renunte sa mai puna pierici partidului care intruneste in prezent conditiile de inaintare a candidatului. Nimeni din afara PLDM nu este vinovat ca Filat nu a putut sa tina echipa unita, motiv pentru care nu ar trebui sa se tina cu dintii functia de premier. PLDM s-a bucurat de acest post timp de sanse ani, asa ca ar face bine sa-l cedeze in mod democrat celor care au reusit sa pastreze echipa intacta pana azi. Asa este democratic, iar conditiile inaintate nu au semne de democratie. Sunt doar niste orgolii personale transformate in cerinte de partid.

Distribuie acest articol