Plahotniuc protejat de imunitate în fața Interpol?

Zilele trecute a inundat pajiștea internetului și TV cu știri despre o presupusă căutare a lui Plahotniuc de către Interpol.

Unele surse au dat informația scăpată pe internet de Adevărul Moldova, alte surse au scris că Plahotniuc nu este căutat de Interpol, dând exemplu faptul că vice speaker-ul a plecat recent în Italia, unde s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, iar autoritățile de acolo nu l-au arestat.

Alături de presă, care spuneau că Plahotniuc nu este căutate de Interpol, fapt demonstrat prin ne-arestarea lui, au fost și colegii de partid, printre care și Marian Lupu Răzgânditul.

Atât presa cât și Marian Lupu au ocolit, fie intenționat sau din neștiință, normele naționale și internaționale care spun că deputații au imunitate, acordată prin Constituția Republicii Moldova, art. 70.

În unele cazuri specialiștii spun că asupra deputaților și diplomaților acționează Convenția de la Viena din 18 aprilie 1961 cu privire la relațiile diplomatice, care-i protejează pe diplomați și deputați, acordând imunitate atât timp cât funcția lor cade sub incidența diplomației.

Imunitatea deputatului Plahotniuc este garantată şi de Legea cu privire la statutul deputatului din 1994, Capitolul II. Art. 10 spune “Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat”. Astfel, deputatul Plahotniuc nu poate fi arestat, reţinut şi percheziţionat nici de Interpol.

MAI, PG, SIS şi alte organe abilitate la fel nu-l pot aresta, iar dacă ar face nu vor avea ce să facă cu Plahotniuc, deoarece Constituţia îi garantează încă ceva la art. 18 din Constituţie.

Imunitatea garantată de scaunul parlamentar motivează în multe ţări pe cei care sunt certaţi cu Legea. În Moldova nu este excepţie, iar din această cauză avem sus oameni care ne-au, i-au, le-au furat proprietățile.

Citiți și: Schemă trădată de Candu la Offline, în cazul Victoriabank?

Distribuie acest articol