Plahotniuc, noul președinte al PD, revine la vechile idei?

Vlad Plahotniuc, noul președinte al Partidului Democrat din Moldova, a ținut să reaccentueze în discursul de azi câteva idei mai vechi, care anterior au fost anulate în urma alianței PLDM cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

După cum a afirmat Plahotniuc, Partidul Democrat și-a trasat câteva sarcini noi (vezi aici), în special ce țin de optimizarea Parlamentului și Guvernului, transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului, identificarea pârghiilor, prin care cetăţenii să-i poată sancţiona pe cei care nu îşi fac treaba în timpul mandatului.

Optimizarea, accentuată de noua conducere a PD, înseamnă reducerea numărului de legislatori, precum și reducerea numărului ministerelor, respectiv a funcționarilor de stat.

În sfârșit, după ani de „reforme”, cineva a înțeles că, la o populație de 3 milioane de cetățeni, 101 deputați sunt prea mulți, iar duzina de ministere este o povară pentru țară, nu doar pentru buget și cetățeni.

Totodată, prin transmiterea reală în mâna poporului a controlului asupra Parlamentului, precum și identificarea pârghiilor, prin care cetățenii să-i poată sancționa pe deputați, înțeleg revenirea lui Plahotniuc la vechia idee despre votul uninominal, care va permite fiecărei regiuni, raion, să-și delege propriul candidat, iar în anumite cazuri să-l și poată demite. Aceste sistem este cunoscut în alte țări, inclusiv în România, iar forma aceasta de creare a Parlamentului introduce în mintea deputaților și responsabilitatea, nu doar mândria exercitării acestei funcții de rang înalt.

După cum am scris mai sus, unele idei, care au fost readuse astăzi în vizor de către Vlad Plahotniuc, au fost discutate și anterior în cercul Alianțelor de guvernare, însă au fost respinse cu vehemență de „politicianul” care a lăsat Moldova fără o bancă și multe miliarde de lei, iar alegerile uninominale au fost anulate. Dacă vă amintiți bine, în ziua de 3 mai 2013, cu votul unanim al PLDM și PCRM (vezi aici), s-a luat dreptul moldovenilor de-ași alege în mod direct deputații, astfel inițiativa PDM, promovată și atunci de Plahotniuc, a decăzut din rangul de lege.

Moldovenii nu vor putea alege direct deputații. PLDM și PCRM au votat împreună anularea votului uninominal // Moldova.org

Atunci, în 2013, mulți din PLDM și PCRM deja au înțeles că nu mai au șanse să treacă de votul direct al cetățenilor, motiv pentru care au decis că listele fabricate contra unor sume enorme de bani sunt mai bune, iar deputații ajunși în fotolii pe această cale s-ar gândit mai bine la cetățeni. Ulterior ne-am convins de ce se temeau, în special Vlad Filat și colegii lui implicați în jaful de la BEM.

Astăzi, după ce ideile anulate anterior de liberal-democrați și de comuniști au fost readuse la ordinea de zi, ținând cont și de faptul că avem o majoritate parlamentară care ar putea să reînzestreze cetățenii cu dreptul de-ași alege deputații prin vot direct, și tot așa să-i demită, eu cred că de această dată se va merge până la capăt, iar din 2018 vom avea posibilitate, după ani bună de independență, pentru mulți din noi fiind o experiență nouă, să alegem deputații pe care-i dorim, nu liste fabricate și modificate cu trei zile înainte de ziua alegerilor. Până atunci, dacă este să credem promisiunile lui Plahotniuc, vom avea și un Guvern cu mai puține ministere.

Tot de astăzi este clar faptul că, după anunțul noului Președinte al PD, încep să tremure izmenele unora din PLDM, PAS, PPDA și tot așa mai departe. Acum ei vor trebui să iasă în mijlocul oamenilor să-i convingă că sunt cei mai buni, iar manipularea la TV nu va mai funcționa.

Distribuie acest articol