Piețele de cartier vor muri din cauza Supermarketurilor

De ceva timp mă tot gândeam la piețele de cartier cum se luptă cu market-urile și supermarketurile din imediata apropiere și ziceam că acestea se vor închide din cauza unei concurențe neloiale.

La sfârșitul săptămânii trecute am fost la Piața Centrală și am înțeles că de fapt aceste ”centre comerciale” nu vor muri din cauza concurenței neloiale, dar din cauze ce țin de calitatea produselor, igienă și condiții de păstrare.

Am văzut la piață carne care stătea sub soare (bine că încă nu au apărut muștele). Am văzut produse lactate păstrare în locuri unde nici cuvântul ”igienă” nu-și are locul și am mai văzut multe produse alimentare de proastă calitate.

Am cumpărat, la preț mai mic, două kg de roșii, de la doi vânzători diferiți. Am ajuns acasă și cu greu am făcut 1 kg din 2 cumpărate. Jumătate din ce am cumpărat eu erau stricate, iar până a doua zi au prins mucegai și cele care chipurile erau bune. Am dat pe ele câte 18 lei/kg, iar la alte tarabe erau 20 lei/kg. Probabil vă întrebați de ce am luat mai ieftine și de ce nu cu 20 lei. Am luat la preț mai mic pentru că, la tarabă, sunt puse frumușel roșii sănătoase, bune, fără stricăciuni și mucegai, dar în pachet mi-a pus din ladă și acasă am dat peste surpriză.

Până a cumpăra roșiile, cât am mers prin piață aveam în minte imaginile din filmul Parfumer și vedeam în fața mea condițiile în care s-a născut acel copil, în mizerie, printre resturi pești – intestine și solzi. În Piața Centrală e aceeași imagine, iar în celelalte piețe din Chișinău nu-i mai bine.

Am zis că nu mai merg în piață și voi alege preponderent Supermarketurile, din următoarele motive:

  1. Singuri alegi ce cumperi;
  2. Condițiile de păstrare sunt mai bune;
  3. Dacă marfa nu e bună o poți returna și primești banii înapoi;

Sunt sigur că se vor găsi din cei care vor spune că o parte din marfă este expirată în market și supermarket. Dar, cei care cunosc așa informații, ar fi mai bine să comunice autorității pentru protecția consumatorului și centrul pentru medicină preventivă, iar cu ajutorul lor nu se va vinde produse expirate și nici produse păstrate neconform condițiilor igienice.

Dacă lucrurile merg așa în continuare, piețele de cartier vor muri una câte una și locul lor va fi luat cu totul de marele magazine, unde singur pui în punga ta ce vrei, fără ca cineva să te mintă cu lada de sub tejghea.

Distribuie acest articol