Pe 14 noiembrie, o eventuală victorie a puterii nu va fi lăsată fără proteste

Au rămas zile numărate până la petrecerea primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. În această cursă, prima după o perioadă îndelungată, concurează tocmai 12 persoane, însă numai doi vor ajunge în turul doi și doar unul va câștiga alegerile. Fiecare candidat vrea să câștige, mai cu seamă cei din tabăra puterii.

La situația de azi avem trei candidați ai puterii, dintre care doi sunt Marian Lupu și Mihai Ghimpu. Lui Ghimpu i-a pierit șansa mulți ani în urmă (vezi aici), iar Lupu are șanse mari să ajungă în turul doi, respectiv în bătălia finală pentru fotoliul de Șef al Statului.

O eventuală victorie a lui Marian Lupu nu va fi lăsată fără proteste violente la Chișinău. Absolut nimeni nu va accepta încă o înfrângere a opoziției, deși va fi pe cale democratică și prin vot direct, după cum a cerut și poporul, un drept reîntors de Curtea Constituțională.

Pe data de 14 noiembrie 2016, a doua zi după turul II, dacă Lupu iese Presedinte, la Chișinău vor avea loc proteste, care nu vor mai putea fi stinse cu forțele de ordine și nici prin negocieri. Unica șansă de potolire va fi invalidarea alegerile prezidențiale, precum și anunțarea alegerile parlamentare anticipate. Va fi, după câte înțeleg eu, un nou 7 aprilie 2009, dar care ar putea avea urmări și mai grave. Confirmarea organizării protestului din 14 noiembrie 2016 a venit din mai multe tabere politice.

Autoritățile trebuie să fie pregătite pentru acest eveniment. Nu ar trebui să ajungem în noiembrie și din nou să auzim explicații stupide că institutiile de forta au fost luate prin surprindere. Protestele sunt evidente, respectiv trebuie de pregătit pentru o nouă menținere a ordinii publice și sediilor principalelor instituții de stat.

Eu sper că de această dată nu vor fi distruse clădiri guvernamentale, deoarece sunt reparate/reconstruite tot din contul nostru, al contribuabililor.

Da, pe 14 noiembrie se va striga: ”Fii Om, nu Democrat!”, desi in 2009 se striga: ”Fii OM, nu Comunist!”

Distribuie acest articol