Orheiul vrea să fie ca Salzburg, iar Bălți o să ajungă ca Нижний Новгород

În continuarea gândului de săptămâna trecută, că Shor se implică, în timp ce Renato se complică, astăzi voi atrage atenția asupra a două lucruri interesante: 1) Orheiul vrea să fie un oraș european; 2) Shor se îndreaptă cu privire spre țările europene, nu înspre Rusia.

Valerian Cristea, vicele de la Orhei a plecat împreună cu o delegație la Salzburg, în Austria, acolo unde are loc Conferința regiunilor și orașelor europene. Scopul conferințe este dezvoltarea regiunii, precum și schimbul de cele mai bune practici din întreaga Europă. Principalele direcții ale conferinței sunt: turismul, energia, producția alimentară, cercetare și inovare.

Vedem că orheienii se implică activ în ceea ce înseamnă modernizare și europenizare, iar un pas interesant este întâlnirea adjunctului de la Primăria Orhei cu primarul orașului austriac. Discuțiile au fost axate pe semnarea unui acord de înfrățire a or. Orhei cu or. Salzburg, Austria.

12047391_10203778231456659_1300621500_n

După această întâlnire a fost făcută și o declarație interesantă. Cristea spune că Ilan Shor se implică și dorește europenizarea orașului pe care-l conduce, dat fiind faptul că Republica Moldova aspiră să se integreze în UE, iar altă cale nu este.

După cum am scris săptămâna trecută, celălalt primar interesant a uitat de Primăria or. Bălți și a venit în Chișinău, să doarmă în corturi alături de Igor Dodon. Pentru el dezvoltarea capitalei nordului a trecut pe locul doi. Mai mult, a fost anterior în Rusia și a purtat discuții cu cei din Nijniy Novgorod, să deschidă acolo chipurile un magazin cu produse moldovenești. Pe scurt, nimic despre dezvoltare, modernizare și tot așa mai departe. Despre europenizarea orașului nici nu mai putem vorbi.

Asa ar putea arata si or. Balti dupa colaborarea cu orasul din Rusia. Fara schimbari spre bine.

 

Iată ce au ales alegătorii din cele două orașe. Acum orheienii simt deja schimbările, iar cei de la nord au fost dați pe marginea agendei celui care se vrea acum președinte.

O dovadă că Renato este lenos este declarația acestuia din  27 septembrie curent, când a spus că nu vrea să ajungă premier, deoarece acest post implică multă activitate. El se vrea Suprem, să nu facă nimic, și să fumeze în liniște alături de hachiko lui.

E clar acum că, dacă pui votul pe buletin doar din punct de vedere politic ajungi să fii cu mâna întinsă pe marginea drumului, iar atunci când votezi un primar „investitor” ai ce să aștepți și cu ce se te mândrești după aceasta. Nu aș spune că Shor este de pus pe postament, dar acțiunile sale sunt mai concrete și palpabile, spre deosebire de situația de la Bălți.

Acești doi primari au pus mâna pe două orașe importante, dar vedem că unul din acestea o să ajungă mai degrabă un oraș urât și cu inscripție doar în limba rusă, iar celălalt o să arate ca o bijuterie. Orheiul este oraș mic, iar o administrare corectă o să permită transformarea acestuia într-un oraș european veritabil.

Bravo! Îmi plac acțiunile concrete!

Distribuie acest articol