Orheiul, văzut prin ochii unei jurnaliste de la ProTV Chisinau

O jurnalista de la ProTV Chisinau a fost in vizita la Orhei. A facut acolo un subiect, a revenit la sediul din Chisinau, a montat reportajul, apoi a cerut sa fie pus pe post. Tot ok pana aici, pentru ca asa se naste orice stire facuta pe teren, insa, ce am vazut la TV este absolut neprofesionist, partinitor si greu de spus ca este o stire adevarata.

Sa luam pe rand:

1. Stirea a fost partinitoare. In stire s-a prezentat doar pozitia negativa. Primarul a fost barfit de jurnalista in randul locuitorilor, iar in reportaj apar doar cei care au ceva impotriva primarului, desi nu i-a fost usor jurnalistei sa gaseasca nemultumiti, pentru ca majoritatea sunt multumiti ca in sfarsit se intampla si lucruri bune in orasul lor, uitat pana acum de autoritati.

2. Jurnalista incurca fondul Primarului cu cel al Primariei Orhei. In stire vedem o tanara mamica. Ea va fi prima beneficiara a indemnizatiei de 7000 lei pentru noul nascut. Banii vor fi acordati din fondurile administratiei locale. Jurnalista, absolut neprofesionist, spune mamicii ca, daca va cumpara ceva din acei bani, risca ca bunul sa fie sechestrat de CNA. Mamica a fost bagata in ceata, iar acum va sta cu banii la coltun si va astepta pana cand un procuror o sa-i ceara, desi acest lucru nu se va intampla niciodata.

3. Jurnalista a vazut multe lucruri frumoase, dar in reportaj a aratat numai imagini din arhiva.

4. Nici bradul, care poate fi utilizat multi ani, nu mai este pe placul jurnalistei. Ea considera ca deja este mai bine sa tai in fiecare an cate un brad si sa-l pui in Centrul orasului, asa cum face Chirtoaca, desi nu o singura data facut subiecte despre cat de bine ar fi daca s-ar pune un brad artificial, sa nu se mai cheltuie zeci de mii de lei in fiecare an.

Știti de ce m-am apucat sa critic reportajul dat? Nu am putut sa trec peste el, deoarece autoarea este Anișoara Loghin, iubită de primar general de Chisinau. Ea, fatuca incurcat cu un primar-politician, dar care ales sa nu se retraga din activitatea jurnalistica, favorizand in stirile ei iubitul si capitala, a fost la Orhei si a facut un reportaj de tot rasul, cu incalcarea celor mai elementare principii jurnalistice, dar cu pretentii de prime-time.

Un jurnalist profesionist avea sa faca o stire echidistantă, corecta, cu opinii de tot felul, insa Anisoara a incercat sa demonstreze ca primar mai bun decat iubitul ei nu poate exista in Moldova. Numai Chirtoaca al ei poate instala gherete si poate autoriza constructii deocheate, iar cel care modernizeaza un oras uitat multi ani este doar un edil simplu si neinsemnat. Stiu ca pericolul e mare cand privirile se indreapta dinspre Chisinau catre alte orase, insa avem nevoie sa vedem si drumuri fara borti, strazi iluminate, locuri de joaca pentru copii amenajate frumos, indemnizatii pentru tinere mamici. Asa ceva nu prea vedem in Chisinau, decat in campaniile electorale, pentru ca iubitul Anisoarei uita de promisiuni imediat dupa ce este votat.

P.S.: Cineva a scris ca jurnalistele incurcate cu politicieni trebuie sa se retraga. Anisoara Loghin nu a citit acel text. Ea se face ca ploua.

Distribuie acest articol
One Comment