Oare de ce nu trebuie să fie un MALL în locul ruinei din sectorul Râșcani?

Un portal care chipurile se ocupă de investigații a publicat astăzi un nou material. De fapt ei au făcut repost la o temă din anul 2011, când deja se discuta despre demolarea Palatului Sindicatelor din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău. Uite că, punând și câteva „kapeiși” pe deasupra, jurnaliștii de investigație au legat proiectul imobiliar cu alte probleme de pe la noi. În cazul dat au încercat să lipească MALL-ul de problemele de la Banca de Economii, uitând cu desăvârșire că BEM nici nu era vândută pe când se pornise discuțiile despre măturarea ruinelor de pe strada Kiev, loc ocupat în prezent de un edificiu fără folos și părăsit de câțiva ani de zile.

Ei bine, dacă tot s-a redeschis tema despre Palatul Sindicatelor, știre BOMBĂ preluată în grabă și cu multe greșeli de presa afiliată PLDM-lui, aș vrea să amintesc tuturor despre faptul că, de mai mulți ani acest Palat nu mai activează în regim normal. Eu am fost în el de câteva ori, însă de fiecare dată așteptam cu nerăbdare să părăsesc acea încăpere hidoasă și cu urme pre-istorice din perioada sovietică. Să știți că m-am bucurat când am auzit că în locul acestui Palat va fi construită o nouă construcție, mult mai modernă și cu folos. Pe atunci nu se vorbea despre MALL, deoarece pentru moldoveni era puțin străin acest termen. Tocmai era în dezvoltare MallDova, așa că nu mai surprindea pe nimeni bucuria că va mai fi un „magazin mare” în Chișinău.

După atâția ani suntem deprinși deja cu Mall-uri și „magazine mari”, așa că vrem să fie ceva modern în fiecare sector al capitalei, nu doar în sectorul Botanica. Soluția pentru modernizare vine de la proprietarul proiectului care vrea să construiască ceva frumos în locul Palatului Sindicatelor. Ce ține de acest proprietar misterios, despre care se spune că este Ilan Shor, vreau să remarc niște lucruri, și anume faptul că, indiferent cine va fi investitorul, cert este că acolo vor fi create noi locuri de muncă, zona se va dezvolta, ambuteiajele și rândurile de la alte mall-uri vor dispărea, respectiv va crește gradul de confort. Mai trebuie ceva? Nu!

Plus la toate, dacă s-a readus în discuție tema despre Palatul Sindicatelor, să știți că pe mine nu mă interesează dacă proiectul este al lui Shor. Eu știu că a fost elaborat înainte ca tânărul milionar să ajungă atât de vestit, și nu ocupa funcții importante pe atunci, așa că este de neînțeles când se fac legături stranii, în special în presa de pe Bîc.

În imaginea de mai jos vedeți fațada rușinoasă a Palatului Sindicatelor. Vă place? Mie nu!

s4d2f649a0e241

Mai jos este imaginea cum va arăta după reconstrucție:

00

Ce preferați mai mult? O grămadă de beton în centrul unui sector din Chișinău, loc unde urinează toți pe scări și pe sub pereți, ori o clădire nouă și modernă? Parcă arată mai ok ce vedem în proiect, nu?!

Întorcându-mă la marea investigație făcută de RISE, vreau să accentuez că nu există nici măcar o probă că Shor este implicat în acest proiect. Dar, dacă este implicat, ce nu ar fi în regulă? Aici nu se construiește un palat de locuit sau câteva saune pentru politicieni. Din contra, se valorifică un edificiu părăsit de câțiva ani, iar din urma acestei valorificări eficiente vor avea de câștigat localnicii, precum și Statul. În locul celor 10-15 oameni angajați vor fi 300-500, respectiv suma impozitului încasat de Stat va crește cu 5oo de ori doar din salariu. E bine, nu?! Aici nu s-a pus în calcul și alte multe impozite care vor fi achitate de către rezidenții din viitorul Mall, fiind vorba despre impozitul pe venit (12%), TVA (20%), taxe locale, autorizare și tot așa mai departe.

Văd că pentru unii este mai ok să rămână lucrurile așa cum sunt. Ne-am deprins să trăim între ruini, și ne supărăm la culme dacă cineva încearcă să le ridice de sub nas. Mult va dura procesul când vom înțelege că o bună parte din lucrurile vechi trebuie să fie schimbate?

Distribuie acest articol