Rezultatele noului sondaj de opinie arată cum este structurat electoratul moldovenesc

Astăzi Asociația Sociologilor a publicat un nou sondaj de opinie cu privire la alegerile prezidențiale din toamnă. Rezultatele acestui sondaj, care nu sunt deloc surprinzătoare, arată cum este structurat electoratul moldovenesc și din câte părți este constituit.

Potrivit sondajului prezentat de către sociologi (nu socialiști), disponibil și pe internet, avem următoarele date:

  • Lider absolut: Igor Dodon (29,0%)
  • Candidat pentru turul II: Maia Sandu (12,9%)
  • Sub pragul turului II: Andrei Nastase (11,1%)

 

În rest, după cum relevă sondajul, ceilalți politicieni nu reprezintă la moment nimic pe piața politică moldovenească. Or, dacă să luăm experiența anilor trecuți, contează doar primii trei, iar lupta de început se dă între al doilea și al treilea, deoarece numai unul va intra în marea finală în lupta cu liderul absolut al sondajelor. Astfel, în perioada imediat următoare se vor da lupte aprige între Maia Sandu și Andrei Nastase, ca mai apoi, în săptămâna electorală a turului doi, unul din acești doi „politicieni” o să-și ascute săbiile împotriva lui Igor Dodon.

Luând rezultatele sondajului, avem următoarea structură a electoratului:

  • stataliștii;
  • pro-europeni;
  • revoltați pe dreapta și pe actuala putere;
  • fanați.

 

Stataliștii sunt prezenți mai mult în partidul lui Igor Dodon și în alți sateliți de pe stânga, iar pro-europenii s-au reorganizat în jurul Maiei Sandu. Cei nemulțumiți pe dreapta și pe actuala putere, revoltații și manipulații, stau în jurul lui Andrei Nastase. Partea interesantă este că, la limită, electoratul revoltaților este gata să treacă peste cel pro-european și disciplinat. Electoratul fanat este în Partidul Liberal. Pe ei nu-i urnești cu nimic de la minciunile lui Mihail Fiodci Ghimpu, fostul judecător al CCCP.

Pe lângă structura electoratului de mai sus avem și electoratul tradițional al partidelor aflate acum la putere. Acest electorat poate fi cooptat de un candidat sau altul, adica de Dodon sau Maia Sandu, dar nu poate fi împărțit între Dodon și Andrei Nastase. Astfel, cele câteva puncte procentuale, vreo 12, pot fi împărțite la egal între Dodon și Sandu, dar vor fi imposibile de împărțit cu Nastase în turul doi. Or, acest substrat electoral încă nu este gata să-l susțină pe socialist, precum nici pe candidatul Țopilor. Însă, dacă Dodon va face o campanie puțin mai echilibrată și nu prea axată pe relațiile cu Rusia, o bună parte din electorat ar putea să se reorienteze spre socialist chiar în ultima clipă. Rezultatele votului din turul II va demonstra acest lucru.

Dodon, dacă se vrea președinte, trebuie să se adapteze și să cucerească inclusiv electorat care în prezent încă nu-l susține, iar Maia Sandu trebuie să-l țină departe pe Andrei Nastase. Sandu a înțeles că nu poate avea încredere Nastase, reprezentantul hoților.

Oare vom asista la schimbări radicale până la startul campaniei electorale pe 1 octombrie?

Distribuie acest articol