Negruță vorbește despre schemele criminale în care este implicat Vlad Filat

Ieri am cititit intrviul cu Veaceslav Negruță, acordat pentru Timpul.md, apoi am cititi articolul de pe blogul fostului ministru, după care am citit și referatul pe 58 de pagini, inclusiv anexe, tot referitor la furtul BEM și condamnarea recentă.

Toate textele, mai ales referatul cu probe incontestabile, scot la iveală implicarea criminală a lui Vlad Filat în furtul secolului, în cel de delapidare a Republicii Moldova de Banca de Economii, unica instituție bancară în care Statul a deținut majoritatea mulți ani la rând.

Negruță a început să devină mai vorbăreț după condamnarea sa, ceea ce este foarte bine. Numai un om supărat poate să iasă în fața tuturor să dezvăluie tot ce știe, mai ales că acum nu mai poate fi amenințat cu dosarul penal deschis pe cazul Sandulachi. Negruță și-a primit pedeapsa pentru executarea ordinului de partid, iar acum este liber să vorbească, așa cum o pasăre este liberă să ciripească undeva sus pe un creangă de stejar.

Colaborarea lui Filat cu Platon, denunțată ieri de către Veaceslav Negruță, nu este altceva decât un denuț făcut prin intermediul presei privind traficul de influență exercitat de către Vlad Filat în anii de mandat și nu doar.

Negruță confirmă că Vlad Filat controla Serviciul Vamal

Deși Serviciul Vamal este o instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor, Filat a dat ordin ca Balițchi să nu participe și să nu colaboreze cu superiorii din Minister. După cum spune fostul ministru, Filat și-a asumat răspunderea pentru această structură. Evident, acolo este unul din cei mai apropiați oameni ai fostului premier, prin intermediul și cu suportul căruia a tot trecut Prutul și Nistrul cu tiruri încărcate cu mărfuri de contrabandă.

Nu o singură dată s-a scris despre schemele corupte de la Serviciul Vamal, însă de fiecare dată informațiile erau negate, iar cel mai mare apărător al lui Balițchi era Vlad Filat. Acum înțelegem de ce.

Vlad Filat avea grijă să nu fie lăsate urme în Cancelaria Gov despre situația de la BEM

Negruță confirmă faptul că a expediat în adresa Guvernului și Președenției numeroase scrisori prin care a avertizat despre situația din sitemul bancar și despre implicarea unor persoane dubioase, inclusiv publice, în încercările de delapidare a BEM. Filat i-a reproșat fostului ministru să nu-i mai trimită scrisori oficiale. Acest ordin nu a fost pentru a evita o scurgere de informații și declanșarea panicii în rândul populației. S-a reproșat acest lucru pentru a nu lăsa urme în arhiva Guvernului, care poate fi deschisă ulterior de orice alt premier. Scrisorile lasă urme, iar ceea ce scrii cu penița nu tai că bărdița, vorba veche.

Despre Președenție tac. Nici nu vreau să mai spun ceva despre incompetența lui Timoftii în ceea ce înseamnă administrarea unei Țări. Are consilieri mulți, însă toți cu interese aparte, care nu informează președintele corect, ori uneori chiar nici nu-i aduc la cunoștință petițiile venite în Cancelarie. Însă, în cazul BEM nu putem spune doar despre implicarea consilierilor, pentru că Timofti a aflat până la urmă despre BEM în urma comunicărilor venite de la Serviciile abilitate. Din păcate, nimeni nu a rămas fără de funcție. Toți activează la Președenție, ceea ce confirmă că Timofti este doar o păpușă gonflabilă, utilizată de cei care au furat Moldova și Banca de Economii.

Fostul premier a dat ordin să fie ridicarte sechestrele aplicate asupra acțiunilor unor acționari ai BEM

Iată aceasta este o informație foarte interesantă. Conform celor spuse de Negruță, MinFin a obținut aplicarea sechestrului pe anumite acțiuni de la BEM, iar pe această cale Statul controla situația de la BEM și dirija cu unele acțiuni. Dar, s-a găsit un premier corupt care a dat ordin să fie scos sechestrul, ca mai apoi să fie făcute rocate de tip atac raider la Banca de Economii. Imediat după aceasta, Filat urla la TV că cineva este raiderul și păpușarul în această țari, ca peste un timp scurt să-și ceară iertare printr-un „interviu” acordat Agenției de Stat „Moldpress”.

Se vede clar, că Filat este implicat până la urechi în ceea ce înseamnă furtul și delapidarea Moldovei. Nu în zadar a fost demis, însă, din păcate, nu este cercetat și nici nu este pus la închisoare, deși locul său este undeva prin subsol la închisoarea Pruncul.

Acest „politician”, care mereu a știut cum să se lingușească și să se urce în brața oamenilor, ca un copil amărât și înfometat, ne-a lăsat acum cu fundul gol. I-am permis să se urce în brațe, în spate, în cap, iar până la urmă a băgat mâinele peste tot unde a putut și ne-a furat chiar și ultimii bănuți. Uite așa de amărâți am rămas noi după ce i-am dat mandate și funcții. Eu sper că vom ajunge să-i dansăm în fața gratiilor închisoarii undeva o să fie închis.

Filat era partener cu Veaceslav Platon

Platon a decis să vină în politică. Pentru aceasta a decis să cumpere AMN-ul de la Serafim Urechean. S-a întâlnit oficial cu Filat în Parlament, unde aveau discuții aprinse de feicare dată. Platon decide să lase mandatul și a plecat, însă a cedat partidul său lui Vlad Filat, cu tot cu Urechean. Platon a înțeles că nu are față de om politic, așa că a decis să-l lase pe Filat supervisorul asupra AMN.

De aici începe și toată colaborarea dintre Filat și Platon. Au ajuns de la politică până la hoții comune. Fiecare și-a construit câte o bandă, intrând în competiția „cine fură mai mult”. Au reușit să fure ambii în mod egal și au împărâit banii noștri așa cum au dorit ei, însă l-a pus contabil pe tânărul Ilan Shor, cercetat acum.

Ce a făcut Filat cu banii?

Filat este un cheltuitor. El nu știe să țină banii la coțun, deși fața lui spune că este un zgârcit. Chiar știm cât de „darnic” este el în campaniile electorale, donând bani și mașini estorcate de la agenții economici prin intermediul subalternilor săi.

În primul rând, Filat și-a cumpărat o casă de 2 mln. de Euro de la directroul Purcari. S-a mutat acolo împreună cu noua sa soție, asta după ce s-a afișat ca un mare familiest în public la braț cu Snada.

Cu restul banilor și-a construit un trust media. A cumpărat UNIMEDIA, a lansat un ziar național, un post de radio, un post TV, a reinvestit în alt post TV. Pe scurt, Filat i-a dat ascultare lui Luchianiuc și a creat o mașinărie de propagandă, cu scopul să manipuleze opinia publică și să iasă curat din tot.

Tot din banii de la BEm a cumpărat și mașini scumpe soției, altor fete studente pe la USM, blonde și frumoase (să nu zicem chiar amante).

Ce să mai! Filat a furat din rezerva de Stat a Republicii Moldova și s-a toto fălit în bani toți acești ani. În schimb, agricultorii cer subvenții că se duce agricultura de râpă, iar Americanii au tăiat din finanță. UE, ca un principal donator, a decis recent că o să facă o structură aparte prin care să finanțeze proiectele direct, fără să mai trimită banii în contul de decontare a Guvernului, de unde banii ajung să fie furați cu sacul.

Noi am rămas cu fondul gol, dar cu Filat liber

Noi am rămas cei proști și sărcani. Ei ne-au faurat, dar noi încă-i ținem în funcții și cântăm ode acestora. E grav la ce am ajuns, nici nu știu cine o să ne mai salveze. În minim un an vom intra într-o criză profundă, mai grea decât criza din Grecia. Din păcate, noi nu suntem țară membră UE și nu vom fi salvați. Nimeni nu o să retrăiască pentru o enclavă a hoților.

Filat este liber. E cu mandat și are imunitate. Zâmbește frumos și ne are la fund. Societatea civilă stă la călduț și se mulțumește cu bășinile celui care promitea o țară europeană, fără comuniști și fără corupție. Până la urmă ne-a falimentat țara, i-a readus la putere pe comuniști și acum încă mai are obrazul să arate din deget.

Distribuie acest articol