Motivul pentru care Renato Usatîi are voie să participe în campania electorală și să conducă un partid

Tânărul milionar Renato Usatîi s-a lansat în politica moldovenească, în care este gata să cheltuie până la un milion de dolari. Potirvit surselor, 800 000 $ vor fi cheltuiți în campania electorală pentru materiale promoționale și bannere, iar de PR se va ocupa o companie din Chișinău, care are experiență în promovarea partidelor.

De la lansarea în politică, făcută lent, prin susțineri de concerte și donații către spitale și persoane nevoiașe, Usatîi s-a lovit de multe ori de respingerea oamenilor, în special a celor tineri. Contestatarii spuneau că tânărul milionar nu trebuie să aibă partid și nu are ce căuta în politica moldovenească. Este o contestare firească, atât timp cât tinerii sunt împărțiți în partide și partiduțele din Moldova. Acum e greu să găsești un tânăr care spune că nu simpatizează un anume partid, iar începând de azi să spună că-l susține pe Renato Usatîi.

Acestor persoane care contestă drepturile lui Renato trebuie de amintit articolul 38 din Constituția Republicii Moldova, cu privire la dreptul de vot şi dreptul de a fi ales. La fel, este de menționat și art. 41 din Legea supremă, care prevede că cetăţenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizaţii social-politice. Tot ce trebuie să facă Renato este să nu meargă împotriva art. 41 alin. 4 Constituția Republicii Moldova, pentru că partidul său va fi declarat neconstituțional.

Astfel, dat fiind faptul că Renato Usatîi deține cetățenia Republicii Moldova, acesta are dreptul legal să participe la electorala din anul acesta, în calitate de candidat pe lista unui partid, sau chiar pe lista unui partid format de el.

Distribuie acest articol
One Comment