Moldpres va publica anunțurile doar dacă vor fi scrise și în limba RUSĂ!

Două săptămâni în urmă am fost anunțat de superiori că Moldpres a solicitat ca anunțurile care le publicăm în Monitorul Oficial să fie scrise și în limba rusă, altfel nu vor fi publicate. De atunci am anunțat că eu am să prezint comunicatele informative doar în limba de stat. În rusă nu le pot prezenta deoarece nu pot scrie în această limbă și o înțeleg foarte puțin.

Câteva zile în urmă am scris pe Facebook că voi avea prima confruntare cu Moldpres pe această temă. Spre fericirea lor, sau a mea, la pupitru era altcineva și a acceptat anunțul doar în limba de stat. Am plecat de acolo cu convingerea că peste două – trei zile revin și dau peste domnul care a anunțat despre noile reguli.

După câteva deplasări prin raioane și în afara țării, astăzi am ajuns la Moldpres, cu două comunicate informative. Am întins scrisorile de însoțire, semnate și ștampilate, iar de la funcționarul Moldpres am primit o foiță de 5/5 cm și o notă informativă verbală: ”Data viitoare aduceți conform noilor reguli – text în rusă și format electronic, avizul nu va fi publicat dacă nu respectați!”.

Eu nu m-am stresat, având dispoziție pozitivă încă începând de luni, am răspuns foarte politicos: ”Domnule Leonid, eu voi pune la dispoziție doar în limba de stat. Monitorul în limba rusă îl consider supliment la Monitorul Oficial al Republicii Moldova!. Funcționarul a privit la mine, a tăcut și a scris o notă de plată de 918 lei pentru un comunicat, pentru care de obicei plăteam nu mai mult de 600 lei. Am acceptat suma, nu am vrut să mă cert și să finisez săptămâna stricând buna dispoziție. Am mâine nevoie de ea la offline.

Acum nu înțeleg cum o ediție oficială a Republicii Moldova mă poate obliga să scriu comunicatele în limba altui stat, pe când noi suntem obligați să le publicăm în limba de stat a RM. Dacă Moldpres a decis să facă ediții în limba rusă, atunci să-și asume cheltuielile pentru aceasta. Dacă vor face ediție în chineză, ne vor obliga să scriem și în acestă limbă?

Data viitoare voi expedia comunicatele în format electronic, și doar în limba de stat. Voi aștepta un refuz în scris și semnat de directorul Moldpres, însoți de partea motivată bazată pe Constituție și alte Legi ale Republicii Moldova.

Citiți aici textul de pe fluturașul înmânat de cei de la Moldpres:

Monitorul Oficial al Republicii Moldova

Stimate Corneliu Gandrabur, Avizul Dvs va fi publicat numai cu condiția prezentării lui în format electronic ”Microsoft Word” în limba română și în limba rusă… deja date de contact.

Update 26.09.2011: Directorul Moldpres: Primiţi scuzele mele de rigoare şi asigurările că asemenea cazuri regretabile la Moldpres nu vor mai avea loc!

Blogger-ul anului este Eugeniu Luchianiuc. Pentru a vota click aici, secțiunea Blogger-ul anului 2011.

www.gandrabur.net

Distribuie acest articol