Moldova a înregistrat succes în dosarul Le Bridge, însă rezultatul final depinde de Aeroportul Internațional Chișinău

Chiar dacă presa a difuzat știrile cu titluri precum că Moldova a pierdut în Dosarul Le Bridge, putem spune că Moldova a câștigat acestă cauză.

Astfel, actualul consilier al Președintelui țării, Ion Păduraru în anul 2011 anunța despre solicitarea Le Bridge privind încasarea din contul statului a sumei de 50 milioane €, aproape un miliard de lei. Acesta era atunci reprezentantul firmei care deține drepturile asupra afacerii Le Bridge.

Potrivit informațiilor, reprezentanții au înaintat vreo 15 capete de acuzare și au cheltuie peste 30 milioane lei pentru reprezentare. Din toate capete de acuzare a fost recunoscută doar încălcarea drepturilor investitorului în cazul magazinului de la Aeroportul Internațional Chișinău.

Acum, pentru ca Moldova să realizeze succesul înregistrat în acest caz, Aeroportul Internațional Chișinău urmează să adopte o decizie prin care să acorde acel spațiu în locațiune, unde Le Bridge vrea să-și desfășoare activitatea. În acest caz, daunele vor fi doar de 6 milioane lei, iar fiecare parte își va suporta cheltuielile de judecată, fără ca Le Bridge să solicite restituirea acestora de către Republica Moldova.

În final, hotărârea arbitrară este un succes pentru Republica Moldova, iar propunerea care va fi făcută pe marginea acestui caz va fi acceptată, deoarece în comunicatul părții adverse este menționat că se dorește colaborarea în continuare cu țara noastră. ”Dl Arif, unul dintre cei mai mari investitori străini în Republica Moldova, prezintă interes faţă de ţară şi oamenii din Moldova, şi doreşte să lucreze în colaborare cu Republica Moldova pentru a încheia acest litigiu şi să se concentreze asupra dezvoltării economice şi prosperării ţării”, se transmite prin comunicatul Le Bridge, publicat de UNIMEDIA.

După cum am scris mai sus, acum totul depinde de Consiliul de Administrare al Aeroportului Internațional Chișinău, care ar trebui să pună în față interesul Republicii Moldova, ca țara să nu achite 35 milioane, ci doar 6 milioane lei, această sumă fiind investițiile efectuate deja pentru magazinul Duty Free de la Aeroport.

Chiar dacă Moldova nu va achita aceste 6 milioane, iar Aeroportul nu va aloca în locațiune spațiul solicitat, oricum suma de 35 milioane lei este un succes, față de aproape 1 miliard, cum a fost solicitat (50 milioane €).

În luna mai 2012, cu referire al cheltuielile de judecată suportate de Moldova pentru acest caz, prim-ministrul Vlad Filat a declarat că aceste cheltuieli sunt rezultatul sistemului activității judecătoresc din Republica Moldova. „În mod normal, pentru acești bani trebuie personal să răspundă judecătorii care au gestionat cazul, nu toți cetățenii care achită impozitele”, a menționat atunci premierul.

Pe marginea acestui caz și Procuratura trebuie să se ocupe de factorii de decizie a Aeroportului și de Consiliul acestei instituții de stat, deoarece toate problemele ar fi început de la aceștia.

Distribuie acest articol