Miniștrii Cabinetului Filat cercetați penal. Cine ne guvernează?

dosar_penal”Dimineață un dosar, seara altul. În așa ritm vom rămâne fără Guvern în câteva zile”, a spus o invitată la emisiunea Țara lui Dogaru de la PublikaTV.

Astăzi ne ducem la culcare cu noi informații despre miniștrii cabinetului Filat. Toți au așteptat ca Boris Focșa să fie demis pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate, însă astăzi aflăm despre intentarea unui dosar penal pe numele ministrului culturii, în cauza Teatrului Luceafărul.

Tot azi am aflat că Veaceslav Negruță, ministrul finanțelor are procurorii pe urme, cu un dosar penal pentru prejudicierea statului cu 399 000 Euro (6 431 520 lei). Anterior, am aflat că alți miniștri din Guvernul Filat sunt cercetați penal. Am ajuns să avem la Sănătate un ministru cu dosar penal, unul la Finanțe și încă unul la Culturii.

Să nu uităm că fostul ministrul de la Educație a fost eliberat pentru procurarea autobuzelor școlare la preț triplu, precum și de fostul ministru de la interne, Alexei Roibu, care a fost demis pentru o presupusă implicarea în deturnarea fondurilor europene, împreună cu nepotul acestuia de care se afla în fruntea Serviciului Grăniceri.

Dintre cei nominalizați mai sus 1 este de la Partidul lui Plahotniuc, iar patru sunt de la Vlad Filat. Tot de la Partidul Liberal Democrat, condus de Filat este și Balițchi, șeful Vămii. Cu toții știm că Serviciul Vamal a devenit în ultimii ani poarta contrabandei și cuibul corupției vamale.

Cine ne conduce și de ce am ajuns în această situație?

Deci e clar. Ne conduc niște oameni cu dosare penale. Oameni care nu au făcut nimic altceva decât să acționeze în interes propriu sau de partid.

Vitalie Nagacevschi a spus la PublikaTV că Veaceslav Negruță ar fi acționat la ordinul celor de mai sus, cum ar fi Vlad Filat sau Victor Bodiu. Amintesc că acesta a fost membru PLDM și a participat activ în campaniile electorale, cot la cot cu Vlad Filat. Probabil Nagacevschi știe cum se împart atribuțiile și obligațiile în acest partid, precum și banii care se încasează pe diferite căi.

Alexei Roibu a negat de câteva ori că nu este rudă cu Roman Revenco, fostul șef de la Serviciul Vamal, cercetat și acesta penal pentru deturnarea fondurilor europene în proporții deosebit de mari. Vlad Filat a confirmat că Roibu și-a depus demisia la indicația acestuia, iar de fapt a fost o eliberare impusă nu din propria inițiativă.

Celălalt, Șleahtițchi, asupra căruia musca zbura încă pe când era la Universitatea din Bălți, este cercetat acum de către procurori pentru autobuzele școlare, cumpărate la preț triplu, cu prejudicierea statului și punerea în serviciul social a unor mașini care se strică de câteva ori pe zi.

În același rând ”cine ne conduce” este și Andrei Usatîi. Așa cum sunt informații cu referire la cei de mai sus, în presă sunt destule informații și documente făcute publice de procuratură prin care se arată vina acestuia, punând în gaj proprietatea statului, Spitalului Republican.

Despre Veaceslav Negruță a scris foarte bine colegul Andrei Fornea. Am dedicat și eu un articol acestui personaj, din cauza căruia am rămas fără 6 milioane lei, în loc de 16 mii lei, conform Deciziei Curții Supreme de Justiție.

Despre Balițchi dedică texte mari și multe colegul Veaceslav Balacci. Recomand să-l urmăriți pe VoxPublika și veți afla detalii din caracatița numită Serviciul Vamal, care acum pare a fi o instituție privată, nu de stat. Pare că Serviciul Vamal a trecut din subordinea Ministerului Finanțelor în subordinea Partidului Liberal Democrat.

Astăzi am scris un articol unde salut crearea unui cabinet tehnocrat. E probabil ca mâine Vlad Filat să anunțe despre asumarea guvernării și remanierea unor miniștri din PL și PD. Din actualul cabinet doar doi miniștri merită să rămână, chiar dacă unul a fost înaintat de Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu.

În rest, cine vor vor face parte din noul Guvern, fie și el tehnocrat, în cazul dacă mâine se anunță remaniere și crearea unui nou cabinet? Tot miniștri pasibili de dosare penale, tot miniștri cu chip de tehnocrat dar de fapt miniștri politici, cu portofoliu decis pe strada București 88, Chișinău?

Dar… asta nu e tot. Potrivit Procuraturii Generale șase miniștri au dosare penale. Până acum cunoaștem doar 3, și câțiva care au fost eliberați. Este interesant cine sunt ceilalți trei miniștri cu cauze penale pe numele lor, însă vedem că jumătate din Cabinetul Filat 2 este creat din oameni cu reputație reproșabilă.

Distribuie acest articol