Mihai Godea vrea să candideze independent, sau pregătește terenul pentru șeful său?

Fostul PăLăDăMist Mihai Godea, cel care și-a tras partid împreună cu ați ”experți”, a fost prins la CC cu mâța în sac.

Acesta, la 27 decembrie 2013 a depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care vrea ca înalta Curte să-i interpreteze art. 86 alin. 2 lit. d) din Codul electoral, în partea ce ține de procentele necesare pentru ca un independent să dobândească un fotoliu de deputat. Deloc surprinzător, însă Godea a depus sesizarea tocmai în perioada când se discută prin colțuri despre revenirea la sistemul electoral bazat pe uninominale, anulat de PLDM și PCRM, după demiterea lui Filat.

Mihai Godea, acționând probabil din numele cuiva, a depus sesizarea la Curtea Constituțională, de unde așteaptă un rezultat pozitiv. Acesta indică, că 2% e prea mult pentru un candidat independent să intre în Parlament, motivând că practica europeană arată doar 1%. Mai mult, acesta mai dă de înțeles că dacă se merge mai departe cu cele 2%, iar la următoarele alegeri ar candida doar independenți, atunci Parlamentul ar fi constituit doar din 50 de deputați, pentru că pragul pentru independenți este prea mare și nu asigură o egalitate de șanse, fapt pentru care, în opinia acestuia, art. 86 din Codul electoral încalcă Constituția și drepturile fundamentale ale omului.

Azi am citit sesizarea semnată de Godea, dar scrisă de un specialist în legislația electorală, și am înțeles ce se vrea. Mi-am dat seama că nu este textul lui Godea, pentru că sunt descrise prea multe calcule și sunt citate prea multe articole, pe care istoricul nu poate să le cunoască chiar pe toate. Ok, este deputat de ceva ani, însă aceasta nu-l recomandă ca un cunoscător al Codului electoral și al Constituției.

Prin sesizarea sa, care va fi admisă de Curtea Constituțională (Sașa acolo nu degeaba este pus), Godea vrea ca pragul de accedere a independenților în Parlament să fie de doar 1%, nu 2 %.

Vă întrebați ce va face acesta cu rezultatul? Godea probabil nu va face nimic, dar va deschide posibilitatea, pentru foarte mulți, să candideze independenți, astfel simulându-se uninominalele, fără ca Legea să prevadă așa ceva.

În cazul dacă Curtea Constituțională admite sesizarea, Parlamentul va fi obligat să modifice Codul electoral și să scadă pragul electoral la 1%, iar în toamnă ne-am putea trezi cu o listă electorală de câteva sute de candidați, toți independenți, printre care mulți separatiști, găgăuzi, ruși, ucraineni și tot așa mai departe, care de fapt vor fi sateliții unor partide și vor servi anumitor puteri, numai nu Moldovei. Același scenariu va putea fi utilizat și de către partidele slabe la moment, chiar componente ale Coaliției de guvernare, să strângă mai mulți deputați decât are acum.

Cu toții știm pentru cine lucrează Godea și Curtea Constituțională. Deci să ne așteptăm la un Parlament cu deputați de toate națiile, evident, ”independenți”.

Mulțumesc lui L.B. pentru sesizare, care poate fi găsită aici: 

http://www.constcourt.md/ccdocview.php?tip=sesizari&docid=251&l=ro

Distribuie acest articol