Membrii PLDM stiu pentru ce Filat primea cadouri de la Shor?

Procurorul de pe cazul Vlad Filat a anuntat ca fostul premier, acum deputat cu oficiu la Penitenciarul nr.13, a recunoscut primirea unor bunuri de la Shor, insa in calitate de cadouri, nu de mita. Anterior, acelasi premier corupt, spunea ca-l stie pe Shor numai de la TV, iar acum recunoaste ca a primit de la acesta cadouri de valoare. Straniu, nu?

Pentru ce binefaceri primea Filat cadouri de la Shor?

Eu mi-am pus aceasta intebare imediat dupa ce am auzit-o pe procurorul Betisor (vezi realitatea.md). Probabil aceeasi problema ar trebui sa fie pusa si in fata membrilor PLDM. Se intreaba oare cineva pentru ce Filat primea cadouri de la un tanar om de afaceri? Oare cati premieri au primit cadouri milioane de lei, zboruri de lux si cazari in cele mai luxoase hoteluri? Culcusul unde se tavalea cu Olga Roman tot cadou a fost?

Normal ca Filat nu putea sa primeasca cadouri pentru ochi frumosi sau in semn de mare prietenie cu Shor. Acesta din urma a si anuntat ca era santajat de fostul premier, iar banii au fost estorcati. Ultimul “cadou” a fost in valoare de 20 mln. de lei, probabil inca o transa pentru a nu se mai ridica intrebarea despre rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului International Chisinau.

Cu siguranta in situatia lui Shor au fost si alti oameni de afaceri, transformati incetul cu incetul in carausi de “cadouri” pentru Filat. Deja se pare ca era o obisnuinta sa se vina la Gov cu o geanta plina ochi cu hartii verzi, cadouri pentru cel mai cinstit si bun premier.

Daca nimeni din PLDM nu s-a intrebat pana la aceasta ora, atunci chiar e o mare problema. Or, cum naiba sa nu te intereseze pentru ce seful de partid lua mita in numele tuturor membrilor si alegatorilor? Oare nu o facea pentru a influenta anumite lucruri, iar in acelasi timp se folosea de pozitia obtinuta in urma muncii membrilor de partid si a electoratului? Raspunsul este Da! Filat lua mita sa inchida sau sa deschida ochii la anumite lucruri, iar acest privilegiu banditesc l-a obtinut ca urmare a increderii de care s-a bucurata multi ani din partea oamenilor. Nu ajungea sa stranga mita milioane de lei daca nu era ales deputat, premier, apoi din nou deputat.

Recunoasterea primirii unor bunuri de la Shor nu doar ar trebui sa duca la o condamnare politica definitiva a lui Filat, dar la o abandonare masiva a partidului de cei care ar trebui sa se simta acum ca niste carpe folosite. Din pacate, nu vom vedea degraba oameni liberi si cu ochii larg deschisi. Majoritatea nu vad ce se intampla in jurul lor. Ei cred in continuare ca Filat e Zeul, iar inchisoarea este locul unde se intareste. De fapt Filat este mafiotul, iar detentia este cel mai mic rau de care beneficiaza acum. El merita nu doar inchisoarea preventiva, dar detentia pe viata. A furat prea mult ca sa ramana acolo doar 15 ani.

Filat a delapidat averea de stat si nu a declarat cadourile?

Filat crede ca prin recunoastere va reusi sa scoata putin din anii pe care-i risca. Sa primesti niste cadouri nu-i chiar condamnabil, dupa parerea sa, insa uita de un lucru foarte important. Acum s-ar putea trezi deja cu un alt capat de acuzare, si anume delapidarea averii Cancelariei de Stat, respectiv a Statului. Or, toate cadourile primite de premieri se acorda in virtutea functiei, iar acestea se transmit in proprietatea Cancelariei de Stat, nu in cea privata a omului care ocupa functia de premier. Asa s-a format Muzeul Cancelariei, iar in depozitele GOV sunt multe alte lucruri primite in dar si de ceilalti premieri. Astfel, Filat trebuia sa depuna la Cancelaria de Stat toate cadourile primite de la Shor, inclusiv banii, daca s-a ajuns si la asa cadouri. Ramane deja procurorii sa se aprecieze despre acest capat de acuzare. Eu doar subliniez ca s-a furat din caznaua Statului, dat fiind faptul ca Filat ar fi luat cadouri, nu mita. Oricum pentru aceste actiuni poate fi condamnat. Se schimba doar articolul penal.

Mai mult, daca Filat spune ca a primit cadourile in timpul mandatului de deputat, la fel risca sa fie condamnat, deoarece si acestea trebuiau sa fie declarate si inregistrate intr-un Registru special la Parlament, conform legii. A uitat si despre acest lucru cand a scris recunoasterea? Avocatii lui au scapat din vedere? Ori ei mizeaza ca pentru nedeclarate se dau mai putini ani? Acesta este planul de salvare?

Cel mai important si amuzant lucru este ca, dupa ce a negat multe luni, ba chiar ani, despre implicare furtului miliardului, Filat sta acum ca un prapadit si scrie țîdule despre cum primea cadouri. E penibil, nu? Pentru ce a trebuit sa ajunga in asemenea situatie? Nu-i era mai bine daca ramanea un premier/deputat corect, sincer si incoruptibil? A crezut ca l-a apucat din nou pe Dzeu de picioare, asa cum a reusit si prin anii ’90?!

P.S. Lobbysmul tot se condamna penal. Toate se aduna una peste alta, iar in cumul pot sa-i asigure lui Filat un sejur frumos si indelungat in mina din Chisianu.

Ia vedeti ce spunea Filea:

Distribuie acest articol