Media sondajelor arată clar cine ajunge în turul II. De ce restul mai candidează?

Pentru luna septembrie 2016 au fost publicate cel puțin trei sondaje, asta pentru lângă altele zeci de sondaje care sunt distribuite doar partidelor, Ambasadelor, Guvernului și altor structuri interesate de situația politică din Moldova.

Astfel, primul sondaj de opinie a fost prezentat pe 15 septembrie 2016. Următorul sondaj a fost dat publicității pe 3 octombrie, iar ultimul, pe 5 octombrie.

Am făcut o medie pentru principalii patru concurenți, iar rezultatele arată astfel:

Nr.d/o Numele candidatului Asociația Sociologilor / 15.09 Intellect Group / 03.10 IRI / 05.10 Media
% % % %
1. Igor Dodon 36,2 30,8 30,0 32,33
2. Maia Sandu 16,1 11,3 13 13,46
3. Andrei Nastase 13,9 12,2 13 13,03
4 Marian Lupu 12,4 11,8 12 12,06

Pentru restul nu am dat rezultatele sondajelor, deoarece ei nu contează și pot fi considerați, pe bună dreptate, doar incluși să rupă voturile candidaților cu potențial electoral destul de semnificativ.

Vedem că, după ultimele 3 sondaje, avem trei candidați care se bat ca nebunii pentru locul doi, din turul II, pe când socialistul Dodon are deja asigurat primul loc.

Știu că Maia Sandu și Andrei Nastase au comandat două sondaje de departajare, dar nu-i înțeleg cum vor face ei media din 2 rezultate. Or, pentru a decide cine și încotro trebuie să o apuce, sunt necesare cel puțin trei opinii, adica rezultatele a trei cercetări sociologice.

Iată că, fără să așteptăm prea mult și al doilea sondaj comandat de Maia-Nastase, din tabelul de mai sus este suficient de clar cine vor ajunge în turul II. Însă, dacă vor exista anumite furtuni electorale, am putea asista și la o luptă între Dodon și Lupu. Cel puțin democrații se pregătesc intens de această confruntare.

Luând în considerare cifrele de mai sus, precum și lista imensă de tocmai 12 candidați, uneori mă întreb de ce unii candidează și strică voturile altor concurenți electorali. Da, este adevărat că fiecare are dreptul constituțional să candideze, însă nimeni nu este în drept să abuzeze de el. La noi, din păcate, se cam abuzează.

Distribuie acest articol