Maia Sandu și Renato Usatîi sunt la braț și-i bagă blocaje lui Igor Dodon

La sfârșitul săptămânii trecute Maia Sandu a acordat un interviu ediției Evenimentul Zilei de Chișinău, în care a vorbit inclusiv și despre potențialii concurenți din campanie prezidențială din toamna ce vine.

După cum era de așteptat, luând în considerare că Maia mai mult vorbește pe alături și fără probe, a ricoșat și de această dată câteva declarații despre candidatul socialiștilor la funcția de Președinte al RM.

Nu știu din ce motive, dar Maia a spus următoarele: „Candidatul socialiștilor la alegerile prezidențiale are o înțelegere cu Vlad Plahotniuc”. Îmi este foarte interesant ce știe și ce probe are, dar odată cu lansarea acestui zvon, indiferent dacă este adevărat sau nu, cineva are de demonstrat că „Popa nu are fată mare”.

De la început nu am luat în considerație interviul dat de liderul noului partid /pas/, însă după anunțul făcut astăzi de către Renato Usatîi am identificat un tandem politic destul de interesat, pe de o parte, dar și periculos, pe de altă parte.

După cum ați putut citi în presa de partid, unele surse prezentându-se ca fiind independente, altele finanțate de Ambasada SUA, interviul dat la sfârșitul săptămânii trecute a continuat astăzi cu episodul doi, și anume cu anunțul făcut de liderul Partidului Nostru (al Lui) cu privire la „unul dintre candidații” pentru prezidențiale, toți înaintați de către Usatîi.

Citind printre rândurile interviului dat de Sandu ediției EVZ de Chișinău, am înțeles un îndemn clar către partenerii săi politici și de finanțare că un potențial candidat puternic de pe stânga trebuie să fie strangulat politic cu alți candidați de pe același eșichier politic. Zis și făcut, așa că astăzi ne-am pomenit că Renato are o „diseatkă” de candidați stângaci, toți puși pe treabă și îndreptați să rupă voturi de la un anumit actor politic. Aici este clar faptul că, prin intermediul făleșteanului, grupurile de interese din care face parte Maia Sandu vor să rupă în zece șansele lui Igor Dodon să câștige următoarele alegeri prezidențiale. Ei au înțeles că popularitatea socialistului este mult mai ridicată decât cea a Maiei Sandu sau a lui Andrei Nastase, iar din această cauză șansele apropiatului lui Vladimir Putin sunt tot mai mari, nu-i exclus să câștige alegerile chiar din prima lovitură, adică fără să mai fie necesar turul doi.

Iată din această cauză Renato la braț cu Maia Sandu i-au pus gând rău lui Dodon, iar principala lor preocupare nu este turul doi, dar cum să-l învingă pe socialist chiar din prima.

Probabil vă este interesant planul lor de acțiuni, așa că trebuie să știți următoarele. Grupurile oligarhice vor merge în campanie cu doi candidați, ambii fiind ai lor. Cel puțin unul trebuie să ajungă în turul doi, dar să nu-l aibă concurent pe Dodon. Conform planului, acel candidat destinat să ajungă în turul secund este Andrei Nastase, pe când Maia trebuie să asigure echilibrul în prima etapă. Renato, având și el un rol bine definit, trebuie să se desfacă în patru și să găsească câți mai mulți oameni potriviți să rupă voturile de la Dodon. El deja s-a pus pe lucru, iar candidatul anunțat astăzi este unul dintre pionii de pe tabla de șah.

Partea interesantă este că, pe cânt nu ar încerca ei să ascundă tandemul reprezentat de Maia Sandu și Renato Usatîi, începând de astăzi deja înțelegem că liderul /pas/ este noua piesă din jocurile politice de la Chișinău, pe când Nastase va fi puțin retras în umbră și ferit de orice interacțiune cu Usatîi. Acum Maia a preluat ordinul de executare și împreună cu Usatîi are sarcina să-i pregătească lui Nastase calea spre fotoliul de Președinte al Republicii Moldova.

Partea periculoasă este că, poate Sandu nu știe, dar Renato încă este potent.

Distribuie acest articol